Knokkend Ajax pas laat ten onder tegen Liverpool

Ajax heeft dinsdagavond een late nederlaag geleden tegen Liverpool. De uitclub werd op Anfield veelvuldig onder druk gezet en kwam nauwelijks in het eigen spel, vlak voor tijd ging het mis.

Liverpool
Liverpool
2 - 1
Ajax
Ajax

Zoals verwacht stormde het flink in de openingsfase op Anfield. Liverpool probeerde Ajax af te jagen, waardoor de Amsterdammers in de eerste tien minuten nauwelijks van het eigen doel afkwamen. Op het moment dat dit iets beter leek te lukken, sloeg Liverpool toe. Mo Salah werd vrij voor het doel gezet door Diogo Jota en de Egyptenaar faalde niet.

Ajax kwam de klap echter snel te boven: uit een van de spaarzame uitbraken was het zowaar raak. Voor de vierde wedstrijd op rij sloeg Mohammed Kudus toe, hij schoot krachtig binnen na een lage voorzet van Steven Berghuis. Kudus startte weer bij Ajax, waardoor Brian Brobbey op de bank begon. Ajax-trainer Alfred Schreuder koos voor dezelfde elf die Rangers FC met gemak opzij hadden gezet.

Mohammed Kudus was weer succesvol als valse spits van Ajax, maar een overwinning leverde het de Amsterdammers niet op.

Tegen Liverpool ging het absoluut niet zo eenvoudig. Na de 1-1 werd de thuisclub gevaarlijk via reserve-aanvoerder Virgil van Dijk, die tweemaal inkopte na een corner. Rechtsback Trent Alexander-Arnold kreeg ook grote kansen, maar hij vond keeper Remko Pasveer tweemaal op zijn weg naar het doel.

Ook in de tweede helft kwam Ajax niet of nauwelijks in het eigen spel. De druk van Liverpool werd zowaar nog groter door de komst van Roberto Firmino en Darwin Núñez, die manager Jürgen Klopp na 66 minuten inbracht voor Harvey Elliott en Diogo Jota. Bezwijken deed Ajax echter niet. Sterker nog: via jubilaris Daley Blind kregen de Amsterdammers in het laatste kwartier een levensgrote kans. In zijn honderdste Europese wedstrijd kon Blind geheel vrijstaand inkoppen bij de tweede paal, maar de inzet van de linksback ging voorlangs.

Remko Pasveer had een drukke avond in Liverpool en werd vlak voor tijd voor een tweede keer geklopt.

Die misser werd uiteindelijk extra pijnlijk. Núñez kreeg eerst een grote kans, de spits die vorig seizoen nog de beul was van Ajax schoof de bal echter voorlangs. Ook in het resterende deel van de slotfase meldde Liverpool zich regelmatig in het strafschopgebied van Ajax en enkele minuten voor tijd viel de bal goed voor Liverpool. Joel Matip kopte raak uit een hoekschop en dompelde Ajax in rouw.

Door de nederlaag blijft Ajax op drie punten staan in Groep A van de Champions League, Napoli staat net als Liverpool en Ajax op drie punten en komt woensdag in actie tegen Rangers FC. Ajax speelt op 4 oktober zijn volgende Champions League-wedstrijd, thuis tegen Napoli.