Penaltymisser Memphis slotstuk van frustrerende avond Oranje tegen Polen

Het Nederlands elftal is zaterdag in de Nations League-wedstrijd tegen Polen niet verder gekomen dan een gelijkspel. De bezoekers kwamen verrassend op voorsprong, waarna Oranje met twee snelle goals voor een comeback zorgde. De winnende treffer had vanaf elf meter kunnen vallen, maar Memphis Depay miste een penalty.

2 - 2
Polen
Polen

Van Gaal koos tegen de Polen voor ongeveer dezelfde opstelling als de eerste Nations League-wedstrijd tegen België (1-4). Virgil van Dijk kreeg eerder vrijaf en werd vervangen door Stefan de Vrij. Daarnaast stond net als tegen Wales Mark Flekken onder de lat. Jasper Cillessen haakte vanwege een lichte blessure af.

Moeizaam
In De Kuip, waar naast Nederlandse ook veel Poolse fans waren, kende Oranje een moeizame eerste helft. In de beginfase controleerde de thuisploeg de wedstrijd, maar die controle leverde geen grote kansen op. Alleen Davy Klaassen en Steven Berghuis kwamen tot pogingen. Polen hield vooral tegen, maar scoorde wel bij de eerste de beste doelpoging.

Polen kantelde na ruim een kwartier het spel van de linker- naar de rechterflank. Rechtsback Matty Cash ontving een breedtepass en zag ruimte. Daley Blind greep niet in en Flekken had geen antwoord op het diagonale schot van Cash in de verre hoek. De goal zorgde voor grote vreugde bij de Poolse fans.

Van Gaal was voorafgaand aan de wedstrijd nog lovend over de laatste training van zijn selectie, maar daar was in de eerste 45 minuten in Rotterdam weinig van te zien. Polen zorgde er met Piotr Zielinski voor dat Frenkie de Jong continu werd gedekt, waardoor de opbouw van Oranje stroever verliep. Nederland had veel de bal en drong Polen in fases ook terug, maar kreeg het niet voor elkaar om te scoren.

Zo had Nederland bij het begin van de tweede helft de taak om de achterstand om te buigen. De start van het tweede bedrijf was echter dramatisch, want binnen vijf minuten stond het 0-2. Bij een dieptepass was de defensie van Oranje gezien en ging Przemyslaw Frankowski samen met Zielinski op Flekken af. Zielinski kreeg de eer om binnen te tikken, waarna de assistent-scheidsrechter zijn vlag omhoog stak voor buitenspel. De VAR oordeelde echter dat daar geen sprake van was.

Comeback
Afgaande op de eerste vijftig minuten leek een comeback van Oranje er niet bepaald in te zitten, maar die comeback kwam er wel. En snel ook. Nog geen twee minuten na de 0-2 zocht De Jong Blind op de linkerflank. Zijn voorzet bereikte Klaassen, die raak schoot en er zo 1-2 van maakte.

Vier minuten later stond het 2-2, al had dat nog wat VAR-voeten in de aarde. Nathan Aké verstuurde een verre pass richting Steven Bergwijn, die de bal in één keer doorspeelde richting Memphis. Onbedoelde speelde de aanvaller van Barcelona de bal door richting Denzel Dumfries, die mee naar voren was gekomen en aan de aandacht van de Poolse defensie was ontsnapt. De rechtsback schoot in één keer en via een Pools been raak. Opnieuw ging de vlag omhoog, maar ook hier bleek er na VAR-beraad geen sprake van buitenspel. Zo stond het weer gelijk in Rotterdam.

Frustratie
Pas na de 2-2 greep Van Gaal in met wissels. Klaassen, Berghuis en Jurriën Timber gingen naar de kant voor Teun Koopmeiners, Cody Gakpo en Jordan Teze. Toen tien minuten later de 3-2 nog niet was gevallen, bracht de bondscoach ook nog Wout Weghorst binnen de lijnen. De spits die tegen Wales nog voor de late 1-2 zorgde, verving Bergwijn. Oranje deelde wel wat speldenprikjes uit, maar de 3-2 viel niet meer. Scheidsrechter Halil Umut Meler zorgde voor frustratie aan Nederlandse zijde. De Turkse arbiter floot vaak voor overtredingen waar weinig aan de hand leek, maar waar de Poolse spelers het wel uitschreeuwden van de pijn.

De Polen frustreerden Oranje met tijdrekken en dat leverde uiteindelijk, met hangen en wurgen, een gelijkspel op. Zelfs nadat de bal in de slotfase nog op de stip ging voor Oranje. Bij een kans voor Memphis, die van dichtbij stuitte op doelman Luksz Skorupski, raakte Cash de bal met zijn hand. Scheidsrechter Meler bekeek de beelden en wees naar de stip. Memphis legde aan, maar schoot tegen de buitenkant van de paal. Kort daarna keerde Skorupski ook een kopbal van Memphis, waardoor het na zeven minuten extra tijd eindigde in 2-2.