Overzicht: Messi's acht mislukte pogingen een vijfde CL-kroon te winnen

Reacties

Op 6 juni 2015 wint Barcelona voor de vierde keer in negen jaar de Champions League. In Berlijn is de Spaanse ploeg veel te sterk voor Juventus. Lionel Messi is dan 27 jaar en bij wedkantoren krijg je enorme bedragen als je die avond zou gokken dat de Argentijnse vedette nooit meer een CL-beker zal winnen. Toch lijkt het daar steeds sterker op.

Overzicht: Messi's acht mislukte pogingen een vijfde CL-kroon te winnen
© Pro Shots
Bayern München
Bayern München
2 - 0
PSG
PSG

Messi is 35, speelt nu bij Paris Saint-Germain en sneuvelde woensdagavond opnieuw voortijdig op het miljardenbal. Sinds die avond in de Duitse hoofdstad speelde hij zelfs nooit meer de finale. Een kroniek van acht mislukkingen.

2015/16: Vechtvoetbal van Simeone
De titelhouder komt moeiteloos door de groepsfase. In de achtste finale wacht Arsenal: evenmin een probleem. In Londen wordt het al 2-0, waarna het thuis simpel wordt afgemaakt. In de kwartfinale blijkt Atlético Madrid een te zware horde. In Camp Nou komen de rood-witten 0-1 voor. Twee goals van Luis Suárez zetten dat recht, maar bij de return in Vicente Calderón is de pret uit. Messi ziet hoe Antoine Griezmann met twee goals beslissend is: 2-0 voor Diego Simeones vechtmachine.

2016/17: Remontada blijkt voor niks
De groepsfase is opnieuw een simpele oefening, maar in de achtste finale lijkt het mis te gaan. In de stad van de liefde krijgt Barça op Valentijnsdag een enorm pak slaag van Paris Saint-Germain: 4-0. Hoe het afliep, weet iedereen nog. Barça stond na 50 minuten op 3-0, maar leek uitgeteld door een goal van Edinson Cavani. Na 88 minuten stond de ploeg uit de dood op: het werd nog 6-1. Het bleek alleen voor niets: de volgende wedstrijd werd met 3-0 verloren bij Juventus. Deze keer geen comeback: de return bleef doelpuntloos.

2017/18: Verprutst
Opnieuw begon de spanning pas in de achtste finale. Chelsea was een simpele opgave: Messi maakte de 1-1 op Stamford Bridge en wees in de return de weg met de openingstreffer in een 3-0 overwinning. Een kwartfinale tegen AS Roma leek een cadeau, zeker na de 4-1 zege in Camp Nou. In het Olimpico ging Barça toch kopje onder: een kopstoot van Kostas Manolas betekende 3-0 en uitschakeling.

2018/19: Een ezel…
Een pittige groep met Tottenham Hotspur en Internazionale was geen probleem. Knock-outwedstrijden tegen Olympique Lyon en Manchester United ook al niet. In de halve finale wachtte Liverpool. Een vrije trap van Messi maakte het 3-0 in de heenwedstrijd. Op Anfield beleefde vervolgens Divock Origi zijn finest hour: 4-0, weer een kansrijke positie volledig verkwanseld. Weer niet voor Messi. Dichterbij kwam hij niet meer.

​2019/20: Totale vernedering
​​​​​​Barça bereikte de kwartfinale toen corona het seizoen lam legde. In Lissabon werd de wedstrijd tegen Bayern München een totale vernedering. Messi moest lijdzaam toezien hoe de wedstrijd al voor rust beslist werd en in de slotfase uitdraaide op een monsterscore: het werd liefst 2-8 voor de Duitsers.

2020/21: If you can't beat them, join them
De laatste wedstrijd die Messi op het miljardenbal namens Barça speelde, was tegen PSG. In Parijs zette hij zijn ploeg nog wel op 0-1, maar daarna begon de grote Kylian Mbappé-show: met een hattrick geselde hij de opponent, die met 4-1 over de knie ging. Heen scoorde hij er nog maar eentje, waarna Messi 1-1 maakte. Op slag van rust miste de Argentijn een penalty, en dat was het einde van de aspiraties.

2021/22: Benzema staat op
Bij Paris Saint-Germain lootte Messi in zijn eerste seizoen zwaar: Real Madrid werd de tegenstander in de achtste finales. Messi miste na een uur een penalty, waarna Mbappé in extremis voor 1-0 zorgde. Hij maakte ook 0-1 in de return, waarna Karim Benzema opstond. Met een zuivere hattrick in achttien minuten sloeg de Fransman zijn landgenoten knock-out.

2022/23: Tandeloos tegen Bayern
De meest recente mislukking eindigde woensdagavond in München. In eigen huis was Bayern al te sterk geweest, en in de Allianz Arena leek het geen moment op een comeback uit te draaien. Opnieuw zal Messi, door velen gezien als de beste speler van zijn generatie, de beslissende wedstrijden in de Champions League op televisie moeten volgen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.