Oude tijden herleven: AC Milan en Inter floreren in Europa

Reacties

De prestaties van AC Milan en Internazionale zijn de laatste jaren met hoge pieken en met diepe dalen. Toch staan beide ploegen dit seizoen in de kwartfinale van de Champions League. En dat is lang geleden.

Oude tijden herleven: AC Milan en Inter floreren in Europa
© Pro Shots

De laatste keer dat beide ploegen uit Milaan in de kwartfinale van de Champions League stonden, was in het seizoen 2005/06. In de tussentijd hebben beide ploeg zeven keer de knock-outfase van het toernooi bereikt, maar nooit stonden ze beide meer in de kwartfinale. Een teken dat het Milanese voetbal weer in de lift zit.

In het seizoen 2005/06 werd AC Milan eerste in de poule met PSV, Schalke 04 en Fenerbahce. De Italiaanse grootmacht schopte het in dat seizoen tot de halve finale, maar over twee wedstrijden bleek Barcelona een maatje te groot. Dat jaar kon AC Milan beschikken over grootheden als Paolo Maldini, Anriy Shevchenko, Gennaro Gattuso, Filippo Inzaghi, Alessandro Nesta, Clarence Seedorf, Kaká, Andrea Pirlo en Jaap Stam.

Ondanks de flinke lading grote spelers lukte het AC Milan dat seizoen niet om landskampioen van Italië te worden. Die titel moest het afstaan aan stadgenoot Internazionale. Inter plaatste zich dat jaar via de voorrondes voor de Champions League, maar werd uiteindelijk eerste in de poule. De kwartfinale werd wel het eindstation van de toenmalig landskampioen van Italië.

Ook Inter moest het onderspit delven tegen een Spaanse ploeg. Villarreal was op basis van meer uitdoelpunten te sterk. Inter had dat jaar eveneens uitstekende spelers lopen. Adriano, Estaban Cambiasso, Luis Figo, Juan Sebastián Veron, Marco Materazzi, Javier Zanetti en Júlio Cesar. Zomaar een greep uit de sterke selectie van Inter.

Drie Italiaanse ploegen actief
Als Napoli zich plaatst voor de volgende ronde, dan staan er voor het eerst sinds 2006 ook weer eens drie Italiaanse ploegen in de kwartfinale. La Gazzetta dello Sport noemt Milaan 'de koningin van Europa' en spreekt al over de mogelijkheid van een Milanese clash in de kwartfinale van de Champions League. 'Dat zou een angstaanjagende kwartfinale zijn, de derby.'

Twee keer eerder werden AC Milan en Inter aan elkaar gekoppeld in de Champions League. In het seizoen 2002/03 won AC Milan over twee wedstrijden op basis van meer uitdoelpunten en twee jaar later werd Milan opnieuw de grote winnaar. De thuiswedstrijd werd met 2-0 gewonnen en uit was Milan met 0-3 te sterk voor de aartsrivaal.

Wo 8 mrt. 2023

Di 14 mrt. 2023

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.