Oranje-rapport: Strootman zakt door het ijs in Stade de France

Reacties

Het Nederlands elftal moet zich in de WK-kwalificatiereeks zien te herstellen van een volgende dreun. Na de 4-0 nederlaag bij Frankrijk is de marge voor een misstap nog verder geslonken op weg naar het eindtoernooi in Rusland. VI maakt met het Oranje-rapport de balans op na de kansloze avond in het Stade de France.

Oranje-rapport: Strootman zakt door het ijs in Stade de France

Jasper Cillessen 5,5

Doelman Jasper Cillessen zag in de slotfase de ene na de andere Fransman voor zich opduiken, beperkte tot de slotminuten de schade lange tijd maar moest uiteindelijk vier keer machteloos toekijken hoe hij werd gepasseerd.

Timothy Fosu-Mensah 5,5

Door de blessure van Kenny Tete moest Dick Advocaat een keuze maken tussen Timothy Fosu-Mensah en Joël Veltman. De bondscoach koos verrassend voor de verdediger van Crystal Palace vanwege zijn snelheid en fysieke kwaliteiten. Fosu-Mensah fungeerde naar behoren, schakelde waar mogelijk zichzelf ook in balbezit in, maar moest in slotfase geregeld met kramp naar de grond.

Stefan de Vrij 5

Stefan de Vrij en Wesley Hoedt moesten samen het ingespeelde hart van de verdediging vormen en daarmee de defensie van Oranje houvast geven. Tevergeefs. De Vrij had zijn handen vol aan de Franse aanvallers en kon ook het probleem Antoine Griezmann niet tijdig oplossen.

Wesley Hoedt 4,5

Dick Advocaat liet zich in de eerste helft vol afgrijzen gelden langs de lijn nadat Wesley Hoedt geheel onnodig een bal in niemandsland had gespeeld. Hoedt had echter niet alleen moeite in balbezit, maar kwam ook op veel vlakken tekort bij balverlies en had zijn handen vol aan Olivier Giroud.

Daley Blind 5

In de tweede helft werd Daley Blind door clubgenoot Paul Pogba op een pijnlijke wijze in de luren gelegd. Het stond symbool voor het grote krachtsverschil tussen Frankrijk en Nederland, waar ook Blind zich niet aan kon onttrekken. De linksback begon aanvankelijk nog overtuigend in de duels en de passing, maar kon dat niet vasthouden.

Kevin Strootman 3

Waar Kevin Strootman bij AS Roma een stabiele basisspeler is, begeerd door Juventus, zakte hij gisteren bij Oranje opnieuw hard door de ondergrens heen. De verdedigende middenvelder had bij balverlies geen moment vat op zijn omgeving, verloor een aantal belangrijke persoonlijke duels, en grossierde in foute passes en verkeerde keuzes. Na een onterechte tweede gele kaart moest hij voortijdig inrukken en werd zodoende uit zijn lijden verlost.

Strootman geïrriteerd: 'Ik was het niet met de rode kaart eens'

Georginio Wijnaldum 5

Vooraf was een deel van de hoop gevestigd op Georginio Wijnaldum, nadat hij bij zijn club Liverpool excelleerde in het duel met Arsenal. Gisteren was hij bovenal toeschouwer in een Franse voetballes. De middenvelder kon geen moment zijn stempel drukken op het spel van Oranje en zijn dynamische kwaliteiten tonen.

Wesley Sneijder 4

Na zijn transfer naar OGC Nice, was het de grote vraag of Wesley Sneijder fysiek in staat zou zijn om tegen Frankrijk aan te treden. Het doel was om Sneijder in balbezit te laten onderscheiden, maar daar was geen moment sprake van. De middenvelder liep verloren rond, kon het spel niet naar zich toetrekken en werd aan flarden gespeeld door Kante. Na een helft hulpeloos ploeteren werd hij gered door een wissel en hoefde niet langer de malaise van dichtbij mee te maken.

Wesley Sneijder is vastberaden: 'Ik heb zeker nog vertrouwen in dit Oranje'

Quincy Promes 4,5

De bedoeling was dat de vleugelaanvallers bij balverlies als extra middenvelders zouden fungeren. In de praktijk kwamen Arjen Robben en Quincy Promes als veredelde backs te spelen. In de spaarzame momenten in balbezit moest Promes dan ook een grote ruimte overbruggen, waardoor hij niet in staat was om aanvallend voor gevaar te zorgen.

Vincent Janssen 4

Na een minuut speeltijd in competitieverband bij Tottenham Hotspur, kreeg Vincent Janssen opnieuw het vertrouwen in Oranje. Als diepste aanvaller voelde Janssen zich bovenal machteloos. Geregeld moest hij in zijn eentje opboksen tegen drie Franse verdedigers. Hij kon geen moment imponeren en kende zijn, veelal ongelukkige, balcontacten vooral rond de middencirkel.

Arjen Robben 5

Arjen Robben was de troefkaart van Oranje, waar alle hoop op was gevestigd. Het kwam er geen moment uit. Als enige diepste aanvaller had hij de angel kunnen zijn in een strijdplan, met meer bewegingsruimte, maar daar was in zijn rol als rechteraanvaller geen sprake van. Robben moest zich voortdurend met zijn verdedigende taken bezighouden, waardoor zijn aanvallende kwaliteiten nauwelijks tot uiting kwamen. Hij was met een bevlieging en schot op de lat nog het dichtst bij een treffer

(46.) Tonny Vilhena 5,5

Tonny Vilhena verving aan het begin van de tweede helft Wesley Sneijder en moest Oranje meer kracht op het middenveld geven. Hij verschool zich niet, toonde bravoure, maar dompelde gedurende de tweede helft onder en slaagde er niet in om orde te scheppen in de chaos.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.