Oranje-plaaggeest Martínez verkozen tot beste keeper ter wereld

Reacties

Emiliano Martínez is de winnaar van de Yashin Trophy, de prijs voor de beste keeper in het afgelopen seizoen. De 31-jarige sluitpost van Aston Villa dankt de trofee vooral aan zijn optreden tijdens het door Argentinië gewonnen WK in Qatar.

Oranje-plaaggeest Martínez verkozen tot beste keeper ter wereld
© Pro Shots

Martínez keerde in de kwartfinale van het eindtoernooi strafschoppen van Virgil van Dijk en Steven Berghuis. In de eindstrijd tegen Frankrijk weerhield hij in de blessuretijd van de verlenging Randal Kolo Muani van scoren in een een-tegen-een-duel. Het bleef daardoor 3-3, waarna Argentinië aan het langste eind trok in de penaltyserie, ook door een redding van Martínez op een inzet van Kingsley Coman.

De keeper van Aston Villa troeft onder anderen Ederson en Yassine Bounou af, respectievelijk de nummer twee en drie in de verkiezing. De Braziliaan won afgelopen seizoen de treble met Manchester City, de Marokkaan zegevierde met Sevilla in de Europa League en reikte met zijn land tot de halve finale op het WK. Andre Onana moest met plek zes genoegen nemen.

De prestaties tussen 1 augustus 2022 en 31 juli 2023 telden mee en de winnaar werd bepaald door een vakjury bestaande uit voormalige Gouden Bal-winnaars. Lev Yashin, de in 1990 overleden naamgever van de prijs, won als enige keeper de Ballon d'Or, in 1963.

Winnaars Yashin Trophy:

Jaar Keeper
2019 Alisson
2020 Niet uitgereikt wegens coronacrisis
2021 Gianluigi Donnarumma
2022 Thibaut Courtois
2023 Emiliano Martínez

Alle winnaars tijdens het Gouden Bal-gala:

Ballon d'Or: Lionel Messi (Arg)
Ballon d'Or Féminin: Aitana Bonmatí (Spa)
Kopa Trophy: Jude Bellingham (Eng)
Yashin Trophy: Emiliano Martínez (Arg)
Socrates Trophy: Vinícius Júnior (Bra)
Müller Trophy: Erling Haaland (Noo)
Elftal van het Jaar (vrouwen): Barcelona
Elftal van het Jaar (mannen): Manchester City
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.