Oranje Onder-19 loopt EK mis door Duitsland

Oranje Onder-19 gaat niet naar het EK in Finland. In het beslissende duel waren de leeftijdsgenoten van Duitsland te sterk: 1-4.

In een week tijd maakten Nederland, Duitsland, Schotland en Noorwegen in de Eliteronde uit wie het enige EK-ticket greep als groepswinnaar. Na een 6-1 zege tegen Noorwegen op woensdag en een 0-2 nederlaag tegen Schotland op zaterdag had uiteindelijk alleen een zege tegen Duitsland volstaan, doordat Noorwegen met 4-5 won van Schotland. Daardoor gingen de Noren met de groepswinst en het EK-ticket aan de haal ten koste van Oranje en Duitsland.

Na een half uur greep Die Mannschaft de leiding: Manuel Wintzheimer werkte van dichtbij binnen. In de tweede helft knokte Nederland zich terug in de wedstrijd. Twee Oranje-doelpunten werden afgekeurd wegens buitenspel, maar de intikker van Orkun Kökcü in de vijftigste minuut telde wel.

Daarna volgden kansen aan beide kanten, waarbij doelmannen Mike van de Meulenhof en Jan-Cristoph Bartels uitblonken. In de zeventigste minuut was een nieuwe poging van Wintzheimer echter te machtig voor Van de Meulenhof.

Vier minuten later volgde een nieuwe dreun voor de ploeg van bondscoach Maarten Stekelenburg, doordat Alfons Amade fraai raak schoot van afstand. Toptalent en aanvoerder Kai Havertz (Bayer Leverkusen) nam met een penalty nog het slotakkoord voor zijn rekening.

Opstelling Oranje Onder-19: Van de Meulenhof; Teze, Schuurs, Obispo, Wijndal; Van de Looi, Duarte, Kökcü (86. Botman); Nunnely (76. Aboukhlal), Piroe (76. Gakpo), Malen.