Oranje Onder-17 laat EK-winst door de vingers glippen

Oranje Onder-17 heeft de EK-finale woensdag verloren van Frankrijk. Rechtsback Saël Kumbedi werd de verrassende matchwinner in de eindstrijd in Netanja: 2-1.

De Nederlandse talenten bereikten zondag de finale door Servië Onder-17 na strafschoppen te verslaan. Met Frankrijk trof de ploeg van bondscoach Mischa Visser een goede bekende: beide landen hadden in de groepsfase ook al tegenover elkaar gestaan. Toen draaide Oranje een vroege achterstand om in een 3-1 zege.

Ook in de finale begonnen de Fransen veel sterker. Binnen acht minuten hadden Mathys Tel en Tom Saettel al de paal naast Oranje-doelman Tristan Kuijsten geraakt. Oranje had het zwaar, maar bleef wonderwel overeind. In de tweede helft sloeg de ploeg van Visser vervolgens snel toe. Jaden Slory controleerde een goede pass van Silvano Vos met de borst en tikte de bal langs de Franse doelman: 0-1.

Na die verrassende voorsprong van Oranje schakelde Frankrijk nog een tandje bij. In de 57ste minuut speelde Kumbedi linksback Rainey Breinburg uit, de rechtsachter van Le Havre kwam naar binnen en verraste Kuijsten door de bal met links in de korte bovenhoek te schieten. Enkele momenten later sloeg Kumbedi nóg eens toe. Na een schot van Tel kreeg hij de bal precies voor zijn voeten en kon hij de 2-1 binnenschieten.

Binnen drie minuten gaf Oranje zo alles weg. De ploeg van Visser scoorde dit EK regelmatig in de slotfase en begon ook tegen de Fransen aan een offensief. Even leek dat de gelijkmaker op te leveren, maar de rake kopbal van Dean Huijsen werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Verder kwamen de Nederlandse talenten niet.

Een prolongatie van de EK-titels in 2018 en 2019 (daarna werd het toernooi twee jaar geannuleerd wegens corona) zat er dus niet in. Het goud gaat naar de Fransen.