Opluchting overheerst bij AZ na zwaarbevochten comeback

Het leek er lang op dat AZ zaterdag ging verliezen van RKC Waalwijk, maar door drie doelpunten in elf minuten bleven de punten toch in Alkmaar. Bij Dani de Wit en trainer Maarten Martens overheerste na afloop opluchting.

AZ
AZ
3 - 2
RKC Waalwijk

'Zwaarbevochten zeggen ze dan', begon De Wit tegen ESPN. 'We weten allemaal uit welke twee wedstrijden we komen. Twee zware nederlagen met veel tegentreffers. Als je dan al zo snel met 0-2 achter komt, is het heel lastig. Des te knapper is het dat we blijven vechten. De invallers maakten vandaag het verschil, denk ik.'

Na rust scoorde AZ binnen elf minuten wel drie keer. Yukinari Sugawara, Ibrahim Sadiq en Vangelis Pavlidis zorgden voor de ommekeer. Sugawara leidde in de eerste helft nog het werelddoelpunt van David Min in met een foute inspeelpass. 'Hij speelde echt geen goede eerste helft', constateerde Martens. 'Ik heb duidelijk aangegeven richting de hele groep en hem dat je persoonlijkheid moet tonen als het tegenzit. We moeten toegeven dat hij dat naar behoren heeft gedaan als je de tweede helft bekijkt.'

AZ kreeg nog voor de aftrap van het duel een fikse domper te verwerken. Jordy Clasie raakte namelijk tijdens de warming-up geblesseerd aan zijn lies. 'Dat is natuurlijk balen', stelde De Wit. 'Hij is een van onze belangrijkste spelers en de captain. Als het er dan met zo’n lullige doelpoging meteen inschiet, schrik je wel even. Je moet meteen door en zorgen dat je er als team wel staat.'

Dave Kwakman, de vervanger van Clasie, viel in positieve zin op. 'We weten allemaal hoe goed Dave is', aldus De Wit. 'Dat heeft hij in de Youth League en bij Jong laten zien dit seizoen. Het is dan alleen maar mooi dat hij zijn kans grijpt, daar staat AZ ook voor. Ik denk dat hij hem met beide handen heeft gegrepen.'

AZ verstevigde met de overwinning plek vier. FC Twente is met een gat van vijf punten ook nog niet uit zicht, al speelt de ploeg uit Enschede zondag nog. 'Eerst moeten we zelf puntjes gaan pakken en wedstrijden winnen. Natuurlijk hopen we daar (plek drie, red,) nog steeds op.'