AZ toont veerkracht en verkoopt RKC flinke tik

AZ heeft met een knappe comeback weten te voorkomen dat RKC Waalwijk drie punten meenam uit het AFAS Stadion. De bezoekers konden de punten goed gebruiken in de strijd om lijfsbehoud, maar gaven de zege weg in een duel dat gevuld was met mooie doelpunten.

AZ
AZ
3 - 2
RKC Waalwijk

AZ moest het tegen RKC stellen zonder aanvoerder Jordy Clasie, die in de warming-up afhaakte met een blessure. Dat betekende dat Dave Kwakman zijn basisdebuut maakte voor de Alkmaarders. Clasie zag vanaf de kant hoe RKC al na drie minuten op voorsprong kwam. David Min was het eindstation van een keurige aanval van de bezoekers uit Waalwijk.

Min kwam niet lang daarna ook nog dicht bij de 0-2, maar raakte toen vanuit buitenspelpositie de paal. AZ kreeg ook kansen, bijvoorbeeld via Vangelis Pavlidis. De Griekse spits probeerde om RKC-doelman Etienne Vaessen heen te dribbelen, maar Vaessen had hem door en lag in de weg. Vlak voor rust volgde ongetwijfeld het hoogtepunt van de wedstrijd. Min kreeg een foute inspeelpass van Yukinari Sugawara in zijn voeten en zag dat Matthew Ryan ver voor zijn doel stond. Hij twijfelde niet, haalde vanaf net over de middellijn uit en scoorde.

In de tweede helft leek er ook niet veel aan de hand voor RKC, totdat Sugawara in de 66ste minuut hard in de kruising schoot. Zo maakte de vleugelverdediger zijn fout bij het tweede doelpunt toch een beetje goed. Het werd zo'n tien minuten later 2-2 via Ibrahim Sadiq, die van grote afstand uithaalde en Vaessen kansloos liet. Bijna direct daarna stond Pavlidis op de goede plek bij een schot van Tiago Dantas en tikte de 3-2 binnen. Daarmee boog AZ in elf minuten een achterstand om in een voorsprong.

Daar bleef het uiteindelijk ook bij in Alkmaar. AZ verstevigt daarmee plek vier, terwijl RKC op de zestiende plaats blijft steken, op één punt van Excelsior. De Waalwijkers leken op weg om een goede stap te zetten richting lijfsbehoud, maar gaven de kostbare punten dus toch nog uit handen. De play-offs komen zo steeds dichterbij voor de ploeg van trainer Henk Fraser.