Ophef in de MLS: Rooney wisselt speler na vermeend gebruik 'n-woord'

Reacties

In de Major League Soccer is sinds afgelopen zondag veel te doen over een incident in het duel tussen DC United en Inter Miami FC. Taxiarchis Fountas, aanvaller van de thuisploeg, zou tijdens die wedstrijd Miami-verdediger Damian Lowe racistisch hebben bejegend.

Ophef in de MLS: Rooney wisselt speler na vermeend gebruik 'n-woord'
© Pro Shots
DC United
DC United
2 - 3
Inter Miami
Inter Miami

Het gebeurde allemaal halverwege de tweede helft. Na een onderonsje met Fountas meldde Lowe zich bij de arbitrage om melding te maken van racisme. Volgens de Jamaicaanse verdediger zou de Griekse aanvaller van DC United het n-woord, waarop een groot taboe rust in de Verenigde Staten, hebben gebruikt. De scheidsrechter ging daarop in conclaaf met de trainers van beide ploegen. Toen Wayne Rooney het verhaald had aangehoord, was hij onverbiddelijk: hij haalde Fountas naar de kant.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Inter Miami-coach Phil Neville stelde na afloop dat Fountas het 'ergste woord ter wereld' had gebruikt. 'We zijn als clubs trots op onze diversiteit en inclusie in onze staf en onder onze supporters. Er is geen plek voor racisme, niet op het voetbalveld en niet in onze maatschappij', aldus de oud-speler van Manchester United en Everton, die weet hoe gevoelig het woord 'neger' in de Amerikaanse samenleving ligt. 'Het is onacceptabel dat dit wordt gebruikt, het is het ergste woord ter wereld.'

Fountas heeft via social media ontkend dat hij het woord heeft gebruikt. 'Dat verachtelijke racistische woord keur ik af', stelt de achtvoudig international van Griekenland. 'We hadden een verhitte discussie op het veld, maar ik heb niemand racistisch bejegend. Ik ben een fel tegenstander van racisme in welke vorm dan ook. Het is verachtelijk... Ik heb altijd respect gehad voor de cultuur, religie en huidskleur van ieder persoon. Daardoor ben ik heel erg van slag door deze onterechte beschuldiging.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De MLS heeft een onderzoek ingesteld naar het incident en waarschuwde dat het voor dergelijke taal een zero tolerance-beleid hanteert. Dat het gebruik van het n-woord in de VS zeer gevoelig ligt, weet ook Ron Jans. De huidige trainer van FC Twente moest in 2020 vertrekken als coach van FC Cincinnati, nadat hij het woord gebruikte toen hij in kleedkamer van de Amerikaanse club meezong met een nummer. Het zorgde voor een golf van verontwaardiging, hoewel Jans totaal geen kwaad in de zin had.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer MLS
Meer over MLS
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.