Heldenrol voor Bale in zenuwslopende MLS-finale

Los Angeles FC heeft in een ware thriller de titel in de Major League Soccer gegrepen. Gareth Bale was als invaller belangrijk in de finale tegen Philadelphia Union.

Los Angeles
Los Angeles
ns
3 - 3
Philadelphia Union

Het kwam niet uit de lucht vallen dat Bale op de bank begon. De blikvanger speelde in de reguliere competitie niet een keer meer dan 65 minuten en was in de play-offs mede door fysieke problemen nog niet in actie gekomen. Samen met onder anderen Giorgio Chiellini en voormalig Barcelona-speler Cristian Tello zag de aanvaller vanaf de bank zijn team op voorsprong komen. Kellyn Acosta opende in de 27ste minuut de score voor Los Angeles (1-0), dat als favoriet aan de finale was begonnen.

Los Angeles maakte die favorietenstatus niet waar. Philadelphia was gelijkwaardig en maakte in de 59ste minuut gelijk via Daniel Gazdag: 1-1. Door een kopgoal van Jesus Murillo uit een corner van smaakmaker Carlos Vela kwam Los Angeles vervolgens weer op voorsprong (2-1). De slotfase van de reguliere speeltijd was hectisch. De goal van Murillo viel in de 83ste minuut en twee minuten alter was het aan de andere kant alweer raak. Jack Elliott dwong namens Philadelphia met de 2-2 een verlenging af.

In de zevende minuut van de verlenging was het eindelijk tijd voor de entree van Bale. De vedette viel in voor Vela. Het zag er in de verlenging lang niet naar uit dat hij zijn stempel op de wedstrijd kon drukken. Sterker, het ging mis voor Los Angeles. Doelman Maxime Crepeau kreeg in de 116de minuut rood en de ingevallen reservedoelman John McCarthy werd in de vierde minuut van de extra tijd van de verlenging geklopt door Elliott, die scoorde uit een rebound: 2-3. Het was niet het slotakkoord, want in de achtste minuut van de extra tijd stond Bale alsnog op. Uit een voorzet van Diego Palacios kopte de voormalige sterspeler van Tottenham Hotspur en Real Madrid de bal krachtig binnen: 3-3.

De strafschoppenserie verliep dramatisch voor Philadelphia, dat zijn eerste drie strafschoppen miste. Daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor McCarthy, die tegen zijn oude club twee keer redding bracht in de strafschoppenserie. Ilie Sánchez benutte voor Los Angeles vervolgens de beslissende penalty en besliste zo de titelstrijd in de Major League Soccer. Door de missers van Philadelphia kwam Bale niet eens meer aan de beurt in de strafschoppenserie.