Opeens gaat het hard: Feyenoord zelfs getipt als topfavoriet voor Europa League

Reacties

Feyenoord won donderdag met 1-0 van AS Roma en zette daarmee een eerste stap richting de halve finale van de Europa League. De vraag is waar de Rotterdamse droomreis gaat eindigen. Volgens het datamodel van FiveThirtyEight is Feyenoord zelfs favoriet voor het winnen van het bekertoernooi.

Opeens gaat het hard: Feyenoord zelfs getipt als topfavoriet voor Europa League
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
1 - 0
AS Roma
AS Roma

Clubs als Manchester United en Juventus zijn ook nog actief in de Europa League, maar toch heeft Feyenoord volgens FiveThirtyEight de beste kansen om de prijs te pakken. Het Amerikaanse bedrijf heeft een systeem ontwikkeld waarbij de eindstanden in verschillende competities voorspeld kunnen worden. Er wordt dan onder meer gekeken naar uitgebreide beoordelingen van de spelers, die een beeld geven over de sterkte van het team. Lees er hier alles over (tekst in het Engels).

Volgens het datamodel van FiveThirtyEight heeft Feyenoord een kans van 68 procent om de halve finale te halen en veertig procent om door te stoten naar de laatste twee. Er zou volgens de berekeningen een kans van 21 procent zijn dat Feyenoord, vorig jaar nog de verliezer van de Conference League-finale, de Europa League wint. Het zou de eerste Europese hoofdprijs van een Nederlandse club betekenen sinds de UEFA Cup-winst van Feyenoord in 2002.

Niet alle statistici zitten overigens op één lijn over de kansen van Feyenoord. OPTA werkt met zogenaamde Power Rankings, waarmee bijna alle ploegen ter wereld met elkaar vergeleken worden. In deze ranking moet Feyenoord nog drie teams die in de Europa League zitten voor zich dulden.

Uitleg: het getal links is de ranking van alle ploegen die OPTA in de Power Rankings heeft Opgenomen. Feyenoord staat dus 25e in dat klassement en vierde van de overgebleven ploegen in de Europa League.

# Team Rating
8 Manchester United 93.0
11 Juventus 92.0
21 Bayer Leverkusen 89.6
25 Feyenoord 89.1
28 Roma 88.7
43 Sporting CP 86.4
46 Union Saint-Gilloise 86.3
53 Sevilla 85.4
Poll (gesloten) Wie zie jij als favoriet voor het winnen van de Europa League?
  • 34% Feyenoord (789 stemmen)
  • 42% Manchester United (972 stemmen)
  • 13% Juventus (298 stemmen)
  • 1% Bayer Leverkusen (27 stemmen)
  • 3% AS Roma (76 stemmen)
  • 4% Sevilla (93 stemmen)
  • 1% Sporting Portugal (21 stemmen)
  • 2% Union Saint-Gilloise (55 stemmen)
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.