Oostenrijk naar halve finale na schaakspel en penalty's tegen Spanje

Oostenrijk heeft zich geplaatst voor de halve finale van het EK Vrouwen. In Tilburg was de EK-debutant na een moeizame 120 minuten (0-0) en een strafschoppenreeks te sterk voor Spanje.

Spanje verloor in de groepsfase van Engeland en Schotland, maar veroverde met drie punten toch een plek in de kwartfinales. Oostenrijk werd koploper in Groep C door verrassend boven Frankrijk te eindigen.

In de eerste helft scoorden beide ploegen niet. In de beginfase was Vicky Losada een aantal keer gevaarlijk, maar de speler van Barcelona slaagde er niet in om de ban te breken. Vlak voor rust legde Amanda Sampedrio de bal terug op Silvia Meseguer, maar haar schot verdween voorlangs het Oostenrijkse doel.

Na de pauze had Spanje veel meer balbezit, maar grote mogelijkheden bleven uit. Een kopbal van Nadine Prohaska werd gekeerd door de Spaanse keeper Sandra Paños. In de absolute slotfase volgde nog een wanhoopspoging van Jennifer Hermoso, maar haar schot ging over. Door de gelijke stand na negentig minuten volgde een verlenging.

In de verlenging sloeg de vermoeidheid toe en mikten allebei de landen op een penaltyserie, die er uiteindelijk ook kwam. Na drie succesvolle penalty's van Oostenrijk, miste Spanje de derde strafschop. Silvia Meseguer was de ongelukkige. Na twee rake pingels aan allebei de kanten schoot Sarah Puntigam Oostenrijk naar de halve finale.

Donderdag neemt Oostenrijk het in Breda op tegen Denemarken, dat eerder vandaag meervoudig Europees kampioen Duitsland uitschakelde. Zondagavond (20.45 uur) bepalen Engeland en Frankrijk wie het op 3 augustus in Enschede opneemt tegen Oranje.