Denemarken zorgt voor enorme stunt en schakelt favoriet Duitsland uit

Reacties

Denemarken heeft zondagmiddag voor een daverende stunt gezorgd door achtvoudig Europees kampioen Duitsland uit te schakelen op het EK voor vrouwen. Door een 1-2 zege plaatsten de Denen zich in navolging van de Oranje Leeuwinnen voor de halve finales.

Denemarken zorgt voor enorme stunt en schakelt favoriet Duitsland uit

Terwijl Oranje zich zaterdagavond langs Zweden vocht en zich als eerste land plaatste voor de halve finales, kwamen Duitsland en Denemarken niet dezelfde avond in actie vanwege hevige regenval op Het Kasteel. Daardoor stonden de ploegen zondagmiddag aan de aftrap in Rotterdam.

Titelfavoriet Duitsland zocht als vanzelfsprekend de aanval en kreeg in de derde minuut al een cadeautje van de Denen. Keeper Stina Lykke Petersen sloeg een hoge inzet door het midden van Isabel Kerschowski in eigen doel. Wat volgde, was een open beginfase, waarin Duitsland de overhand had en Petersen testte met pogingen van Linda Dallmann en Kristin Demann. De Denen wachtten vooral op een bevlieging van aanvoerder Pernille Harder.

De laatste tien minuten voor rust kroop de uitploeg al uit haar schulp met gevaarlijke momenten via Harder en Katrine Veje. Het was een voorbode voor de tweede helft, waarin Denemarken een stuk beter voor de dag kwam. Enkele minuten na de pauze viel de gelijkmaker op ietwat gelukkige wijze. Stine Larsen liep door nadat de assistent-scheidsrechter al vlagde voor een overtreding op haar en stelde Nadia Nadim in staat om tussen de verbouwereerde Duitsers raak te knikken.

De Deense storm hield nog even aan, want onmiddellijk na de gelijkmaker kreeg Veje een uitgelezen mogelijkheid om haar elftal op voorsprong te zetten. De middenvelder had de bal voor het intikken bij de tweede paal, maar kreeg het voor elkaar om via bovenkant lat over te mikken.

Daarna nam Duitsland het heft weer in handen en verdedigde Denemarken gegroepeerd. Daarbij kopte Anja Mittag in kansrijke positie over, waarna er aan de andere kant gelijk Deens gevaar ontstond na een lage voorzet van Nielsen, die aan Nadim voorbijging. Tien minuten voor tijd was Nielsen zelf met het hoofd wel het eindstation na voorbereidend werk van Frederikke Thøgersen.

De Denen hielden in de slotfase stand en mogen zich door de zeer verrassende zege opmaken voor een duel met Oostenrijk of Spanje, die elkaar zondag om 18.00 uur treffen. Oranje, dat in de groepsfase met 1-0 won van Denemarken, kijkt later op de avond (aftrap 20.45 uur) toe of Engeland of Frankrijk de opponent wordt bij de laatste vier.

Mis niets van het EK Vrouwen

Wil jij de komende maand alles lezen over het EK Vrouwen in Nederland? Dan is deze aanbieding iets voor jou. Voor slechts één euro word je de komende maand lid van VI PRO en krijg je toegang tot alle interviews met en analyses over de Oranje Leeuwinnen.

Klik hier om direct je voordelige proefabonnement af te sluiten.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.