Miedema en Martens knallen Oranje Leeuwinnen naar halve finale EK

Reacties

Het Nederlands vrouwenelftal staat in de halve finale van het EK. De Oranje Leeuwinnen waren zaterdagavond met 2-0 te sterk voor Zweden.

Miedema en Martens knallen Oranje Leeuwinnen naar halve finale EK

Ten opzichte van het laatste duel in de groepsfase tegen België (2-1) voerde bondscoach Sarina Wiegman één wijziging door. Desiree van Lunteren keerde terug in de basis, hetgeen ten koste ging van Liza van der Most. Spits Vivianne Miedema, die de afgelopen week ter discussie stond vanwege haar doelpuntendroogte, kreeg opnieuw het vertrouwen.

Oranje had het zwaar in de beginfase van het duel in Doetinchem. Zweden begon sterk, maar na een kwartier nam de ploeg van Wiegman het initiatief langzamerhand over. Zo kregen Martens en Miedema kansen en schoot Sherida Spits een vrije trap op een kansrijke positie een metertje over.

In de 33ste minuut mocht Oranje opnieuw aanleggen voor een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied. Deze keer eiste Martens de bal op en met succes: de linksbuiten, die tegen België ook al trefzeker was, schoot de bal langs de Zweedse muur in de rechterhoek: 1-0.

Voor Zweden betekende die tegentreffer dat het strijdplan de prullenbak in kon. De ervaren Scandinaviërs probeerden het Nederland in eerste instantie lastig te maken door in te zakken en te loeren op de counter, maar werden nu gedwongen wat meer de aanval te zoeken. Die veranderde intenties werden zichtbaar aan het begin van de tweede helft.

Fridolina Rolfö had al binnen twee minuten na de hervatting de gelijkmaker op haar schoen, maar mikte net naast. Even later was ook Stina Blackstenius dicht bij een doelpunt. In plaats daarvan viel de goal aan de andere kant. Martens - andermaal één van de grote uitblinkers bij Oranje - stuurde Shanice van de Sanden de diepte in. De rappe rechtsbuiten legde de bal vervolgens perfect breed op Miedema, die eenvoudig kon binnentikken: 2-0.

Het was een bevrijdende treffer voor de spits, die al zo vaak scoorde voor Oranje, maar nog nooit op een eindtoernooi. Ook voor de rest van de ploeg werkte de tweede goal verlossend. Het offensief van Zweden verloor zijn gif en zodoende kon het Nederland het restant van de kwartfinale zonder veel problemen uitspelen, al was het nog even schrikken toen Lotta Schelin de aansluitingstreffer leek te maken na gegrabbel van keeper Sari van Veenendaal. De Zweedse aanvoerder werd echter teruggefloten wegens buitenspel.

Het bood Wiegman de gelegenheid om Martens in de slotfase op een publiekswissel te trakteren. Na het laatste fluitsignaal was de euforie helemaal groot bij het publiek op De Vijverberg. Oranje plaatst zich namelijk pas voor de tweede keer in de historie voor de halve finale van een EK, de vorige keer was in 2009.

In de halve eindstrijd wacht een confrontatie met Engeland of Frankrijk. Beide landen nemen het zondagavond (20.45 uur) tegen elkaar op. De halve finale wordt op donderdag 3 augustus gespeeld in de Grolsch Veste in Enschede.

Mis niets van het EK Vrouwen

Wil jij de komende maand alles lezen over het EK Vrouwen in Nederland? Dan is deze aanbieding iets voor jou. Voor slechts één euro word je de komende maand lid van VI PRO en krijg je toegang tot alle interviews met en analyses over de Oranje Leeuwinnen.

Klik hier om direct je voordelige proefabonnement af te sluiten.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.