Oranje Leeuwinnen worstelen zich dankzij Martens naar kwartfinale EK

Het Nederlandse vrouwenelftal heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK. De Oranje Leeuwinnen waren in het laatste duel in Groep A met 2-1 te sterk voor België.

Bondscoach Sarina Wiegman had aanvoerder Mandy van den Berg op de reservebank gehouden ten faveure van Stefanie van der Gragt. Lize van der Most speelde in plaats van Desiree van Lunteren, die niet fit genoeg was. Smaakmaker Lieke Martens, die in het duel met Denemarken afgelopen donderdag een flinke tik tegen haar enkel kreeg, was wél inzetbaar.

De burenruzie tussen Oranje en België in het Koning Willem II Stadion kende een nerveuze openingsfase. De watervlugge Shanice van de Sanden werd een aantal keer gezocht, maar pas in de 27ste minuut werden de Oranje Leeuwinnen écht gevaarlijk. Jackie Groenen had een imponerende versnelling in petto en was eerder bij de bal dan Maud Coutereels, die in de fout ging. Sherida Spitse mocht zodoende voor het tweede duel op rij aanleggen vanaf de strafschopstip en bleef opnieuw koel: 1-0.

De Nederlandse dames behielden in het restant van de eerste helft het overwicht, maar hadden moeite tot grote kansen te komen. Typerend was de anonieme rol voor spits Vivianne Miedema, die andermaal niet of nauwelijks in het spel voorkwam. Dat was na de rust niet anders in Tilburg. Oranje ploeterde en het enige gevaar kwam van de uitblinkende Martens.

In de 59ste minuut ging het mis. Tessa Wullaert probeerde het na een afgeslagen voorzet met een poging die het midden hield tussen een schot en een voorzet. Keeper Sari van Veenendaal schatte de bal volledig verkeerd in en zag hem tot haar grote afgrijzen onder de lat in het doel belanden: 1-1.

Een kwartier lang was het billenknijpen voor Oranje, dat bij een nederlaag tegen België allerminst zeker was van een plaats bij de laatste acht. Maar dat liet Martens niet gebeuren. In de 74ste minuut brak ze door aan de linkerkant en schoot de bal met enig fortuin via een Belgisch been over keeper Justien Odeurs heen: 2-1. Miedema leek het duel vijf minuten voor tijd helemaal te beslissen, maar haar kopbal werd van dichtbij knap gered door Odeurs. Aan de andere kant haalde Kika van Es in de slotfase nog een inzet van de lijn.

Het bleef daardoor bij 2-1 in Tilburg, hetgeen voor de Oranje Leeuwinnen genoeg was voor de groepswinst in Poule A. Met negen punten uit drie duels plaatst de ploeg van Wiegman zich overtuigend voor de kwartfinale, voor België strandt het toernooi door de nederlaag in de poulefase.

Noorwegen - Denemarken 0-1
Noorwegen was afhankelijk van het resultaat van Oranje en vocht tegen Denemarken voor zijn laatste kans. In de vijfde minuut ging het echter al mis voor de Noren. Katrine Veje zette de Denen vroeg op voorsprong. Vlak voor rust kreeg Noorwegen de kans om de score gelijk te trekken, maar Caroline Graham Hansen zag haar strafschop gekeerd worden door de Deense keeper Stina Lykka-Petersen.

Denemarken plaatst zich daardoor achter Oranje als tweede land voor de kwartfinale. Noorwegen, op voorhand toch één van de kanshebbers voor plaatsing voor de knock-outfase verlaat het EK puntloos.