Ook Ajax komt teleurstellend uit de WK-break

Ajax is er zondagmiddag niet in geslaagd om te profiteren van diverse misstappen in de top van de Eredivisie. Op bezoek bij NEC werd er vooral in de eerste helft veel gecreëerd, maar omdat de Amsterdammers vergaten uit te lopen, werd NEC in leven gehouden. Daar profiteerde de thuisclub van tegen een verzwakt Ajax.

N.E.C.
N.E.C.
1 - 1
Ajax
Ajax

De wedstrijdselectie van Ajax voor het duel in Nijmegen zag er behoorlijk anders uit. Steven Berghuis en Mohammed Kudus waren ziek en Steven Bergwijn was er ook niet bij. Natuurlijk was dit ook de eerste officiële wedstrijd van Ajax na het vertrek van Daley Blind. Het leverde behoorlijk wat geschuif op in de basisopstelling. Jorge Sánchez was de rechtsback en Devyne Rensch verving Blind als linksback. Voorin was er een eerste basisplaats voor Francisco Conceição.

Ook op de bank had trainer Alfred Schreuder flink wat nieuwe namen naast zich. Silvano Vos, Jorrel Hato, Christian Rasmussen, Jaydon Banel, Kian Fitz-Jim en Olivier Aertssen werden doorgeschoven vanuit Jong Ajax. Winteraanwinst Gerónimo Rulli zat nog niet bij de selectie, waardoor Remko Pasveer gewoon op doel stond. Bij NEC waren er een stuk minder wijzigingen. Rijk Janse sloot als derde keeper aan bij de selectie en huurling Anthony Musaba zat naast hem op de bank. De in Nijmegen geboren aanvaller wordt sinds dit jaar gehuurd van AS Monaco.

Jasper Cillessen leek niet te passeren tegen Ajax, maar moest vlak voor rust toch vissen.

Ajax speelde in De Goffert in de wetenschap dat AZ, Feyenoord én PSV punten hadden verspeeld in de eerste speelronde sinds de WK-break. De eerste kans was er echter voor de thuisclub. Landry Dimata schoot in de tweede minuut rakelings naast na een individuele actie. Daarna nam Ajax de touwtjes in handen, wat in de dertiende minuut leidde tot een grote kans. Edson Álvarez kopte in, maar keeper Jasper Cillessen redde knap. De goalie speelde zijn eerste Eredivisie-wedstrijd tégen Ajax sinds 17 april 2011. Tussendoor keepte hij overigens wel met Valencia tegen Ajax.

Door de redding van Cillessen overleefde NEC de Ajax-storm in de openingsfase, maar de Amsterdammers hadden zelf ook niet het vizier op scherp staan. Zo miste Kenneth Taylor met diverse schoten het doel en was ook vaak de laatste pass niet goed genoeg. Vlak voor rust was het dan toch raak, via uiteraard Davy Klaassen. Mister 1-0 haalde zijn handelsmerk voor de 25ste keer tevoorschijn en schoot raak na een voorzet van Dusan Tadic.

Zo leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn voor het dominante Ajax, dat vroeg in de tweede helft toch het deksel op de neus kreeg. Dimata werd niet goed gedekt na een vrije trap van Oussama Tannane en de spits kon zo simpel zijn derde Eredivisie-doelpunt binnen werken: 1-1. Het leverde meteen problemen op voor Ajax, dat lang niet meer zoveel kansen als in de eerste helft produceerde.

Tot overmaat van ramp viel twintig minuten voor tijd ook spits Brian Brobbey uit met een schouderblessure, Lorenzo Lucca werd zodoende de nieuwe Ajax-spits. Ook met de lange Italiaan en debutant Fitz-Jim in het veld reeg Ajax niet de kansen aaneen, waardoor NEC betrekkelijk eenvoudig voor het eerst sinds 13 maart 2016 punten afsnoepte van Ajax. Dat had ook te maken met Cillessen, die in de slotfase met een redding kwam op een kopbal van Álvarez.

Door het gelijkspel sluit Ajax aan in het rijtje met AZ, Feyenoord en PSV en is FC Twente zowaar de winnaar van de speelronde. De Tukkers wonnen wel en sluiten speelronde 15 af als nummer vier. Ajax, dat nu viermaal op rij niet gewonnen heeft in de Eredivisie, vergeet in te lopen op koploper Feyenoord. Het verschil blijft drie punten, Ajax en PSV staan beide op 31 punten.