Ontketende Vardy wéér goud waard voor stuntploeg Leicester

Leicester City heeft de tweede plaats achter Premier League-koploper Liverpool weer overgenomen van Manchester City, met grote dank aan de volledig opgeleefde Jamie Vardy. Tegelijkertijd blijft Chelsea in het spoor van de topploegen, terwijl laagvlieger Southampton wederom een broodnodige opsteker kreeg.

Leicester City
2 - 0
Watford
Watford

Leicester City zakte dinsdagavond weer eventjes naar de derde plek in de Premier League, omdat Manchester City won en de verrassend goed presterende Foxes daarmee op doelsaldo passeerde. Crisisclub Watford (waar manager Quique Sánchez Flores na de nederlaag bij Southampton werd ontslagen) leek dinsdag de ideale tegenstander voor een soevereine zege, maar voor rust wist Leicester geen gaatje te vinden in de defensie van de bezoekers, ondanks een enorme kans (van dichtbij over) van Ayoze Pérez.

De gedachten in het King Power Stadium gingen ongetwijfeld even terug naar afgelopen weekend. Toen won het elftal van manager Brendan Rodgers thuis tegen Everton pas in de dying seconds, nadat de winnende goal van Kelechi Iheanacho werd afgevlagd wegens buitenspel, maar door de VAR uiteindelijk (op basis van millimeters) alsnog werd goedgekeurd: 2-1. Zo benauwd als die thuiszege was, was de zege van woensdag uiteindelijk niet. Kort na de pauze brak Leicester namelijk de ban.

Na een voorzet vanaf de linkerkant wilde Jonny Evans de bal richting doel koppen, maar hij kreeg daarbij de arm van Watford-verdediger Adam Masina hard in zijn gezicht: Vardy benutte het buitenkansje vanaf de penaltystip en tekende daarmee voor zijn veertiende competitiegoal van dit seizoen. Onder Rodgers is de huidige topscorer van Engeland weer helemaal opgebloeid: het was zijn 23ste treffer in 25 duels onder de Welshman, terwijl Vardy onder diens voorganger Claude Puel liefst 51 wedstrijden nodig had voor datzelfde aantal goals.

De goal van Vardy leek de enige van de avond te gaan worden, tot de 96ste minuut, toen James Maddison een einde maakte aan alle onzekerheid. Daardoor blijft stuntploeg Leicester volop in de top meedraaien, niet in de laatste plaats vanwege het plan dat Rodgers met routinier Vardy heeft (zie artikel hieronder):

Chelsea
Chelsea
2 - 1
Aston Villa
Aston Villa

Door de zege van Leicester wist Chelsea (dat vrij vast op de vierde plek staat) dat het moest winnen om aansluiting met de bovenste drie ploegen te houden. De Londenaren waren daarbij gewaarschuwd, want afgelopen weekend ging de ploeg op eigen veld schlemielig onderuit tegen laagvlieger West Ham United. Het duel met Aston Villa begon goed, want na een kwart wedstrijd kopte Tammy Abraham de 1-0 binnen.

Juichen deed de jonge spits na zijn treffer overigens niet, uit respect voor zijn vorige club. Chelsea verhuurde hem vorig seizoen namelijk aan The Villans, waarmee hij in de play-offs promotie naar de Premier League afdwong. Saillant detail: in de beslissingswedstrijd versloegen Abraham en Aston Villa het Derby County van de toenmalige manager Frank Lampard, nu uiteraard de baas bij Chelsea.

De bezoekers (waar Anwar El Ghazi geblesseerd ontbrak) knokten zich na die tegengoal knap terug, de gelijkmaker was een Egyptische co-productie. Na een vlotte aanval slingerde Ahmed El Mohamady de bal voor, Mahmoud Trézéguet Hassan kopte de bal via de grond en zijn eigen scheenbeen tamelijk gelukkig binnen: 1-1. Direct na rust stelde Chelsea echter orde op zaken. Na een voorzet van Willian legde Abraham de bal met de borst klaar, waarna Mason Mount met een keiharde volley voor de 2-1 eindstand zorgde.

Southampton
Southampton
2 - 1
Norwich City

Southampton beleefde woensdag de tweede feestavond in een paar dagen tijd. Nadat het seizoen dramatisch was begonnen voor The Saints (met de beschamende 0-9 thuisnederlaag tegen Leicester City als absoluut dieptepunt) werd tegen Watford de eerste zege in negen competitiewedstrijden geboekt. Daar kwam nu dus meteen een tweede opeenvolgende zege bij.

Al voor rust had Southampton het verschil gemaakt. Eerste kopte Danny Ings een vrije trap van James Ward-Prowse (de twee doelpuntenmakers van zaterdag) binnen, kort voor rust tikte Ryan Bertrand van dichtbij raak nadat Shane Long een corner had doorgekopt. In de tweede helft deed goudhaantje Teemu Pukki wat terug namens de bezoekers, maar daar bleef het bij.

Wolverhampton Wanderers
2 - 0
West Ham United

Het zwaar ploeterende West Ham kreeg afgelopen weekend een flinke opsteker door met 0-1 te winnen bij Chelsea, maar ging woensdag weer 'gewoon' onderuit. Voor rust volleerde Leander Dendoncker een corner João Moutinho binnen, in de slotfase bepaalde Patrick Cutrone de eindstand. Door die zege stijgt Wolves naar de razendknappe vijfde plaats, nog voor clubs als Manchester United en Tottenham Hotspur, die het dinsdagavond opnamen tegen elkaar.