Premier League-VAR diep door het stof na peperdure flater

Reacties

De videoscheidsrechter die zaterdag actief was tijdens Southampton - Watford heeft toegegeven dat er tijdens die wedstrijd een ernstige fout is gemaakt. Die fout droeg uiteindelijk zelfs bij aan het ontslag van Watford-trainer Quique Sánchez Flores. Het voorval draagt bij aan de felle VAR-discussie in Engeland.

Premier League-VAR diep door het stof na peperdure flater
© Pro Shots

Het duel tussen The Saints en The Hornets van zaterdagavond was een absolute kelderkraker. De bezoekers stonden vooraf namelijk laatste met acht punten, de thuisploeg voorlaatste met slechts één puntje meer. De do or die-wedstrijd leek voor Watford uitstekend te verlopen, want tot de 78ste minuut stond het 0-1. Daarna ging het echter helemaal mis: Danny Ings en James Ward-Prowse (zeven minuten voor tijd) draaiden de score volledig om naar 2-1.

Dat was ook de eindstand, wat voor Watford-manager Quique Sánchez Flores een dag later fatale gevolgen had. De nederlaag was voor het bestuur van de club namelijk de druppel: de Spanjaard werd (nog geen drie maanden na zijn aanstelling) ontslagen. Kort na het nieuws van het vertrek van Sánchez Flores heeft de nederlaag van Watford overigens een bijzonder zure nasmaak gekregen. De videoscheidsrechter van dienst heeft namelijk toegegeven dat de cruciale gelijkmaker helemaal nooit goedgekeurd had mogen worden en excuses aangeboden.

Na een goede actie over de rechterkant gaf Moussa Djenepo de bal voor, waarna Ings de bal binnenfrommelde. Uiteraard werden de beelden uitvoerig bekeken door videoref Jarred Gillett, maar daarna kwam er groen licht, tot woede van de spelers van Watford. Zij hadden namelijk gezien dat Djenepo in aanloop naar de treffer (onbedoeld) hands had gemaakt, en waren dus van mening dat de goal afgekeurd moest worden. Zij kregen geen bijval van de arbitrage.

Een dag later kregen ze alsnog gelijk. De VAR-officials hebben toegegeven dat ze mis zaten. 'Er werden meerdere herhalingen bekeken, vanuit verschillende hoeken, maar de handsbal is niet gezien', zo tekent Sky Sports op. 'Er werd ook gekeken of de bal over de achterlijn was geweest, en of Ings hands maakt. De officials wilden daarna de wedstrijd niet langer ophouden en het spel ging door, maar met terugwerkende kracht had de treffer afgekeurd moeten worden.' De VAR zou niet de beschikking hebben gekregen over de juiste beelden, terwijl de tv-kijker vrijwel direct na de goal wél kon zien dat er sprake was van hands, zo liet een woordvoerder van Watford weten.

Frustrerend
Het komt allemaal te laat voor Watford en (vooral) Sánchez Flores, die zijn baan mede door het voorval is kwijtgeraakt. Na afloop van de wedstrijd weigerde hij er lang bij stil te staan, in tegenstelling tot middenvelder Will Hughes. 'Als we dan tóch een VAR hebben, dan moet het niet uitmaken hoe lang hij naar de beelden kijkt: er moeten gewoon juiste beslissingen genomen worden. Dit is nu de derde keer dat ons dit overkomt. Dat ik na de wedstrijd zie dat dit wéér niet onze kant op valt, is behoorlijk zuur en frustrerend.' Ook Southampton-trainer Ralph Hasenhüttl kon niet anders dan toegeven dat zijn ploeg mazzel had gehad.

De VAR-discussie die in Engeland al maanden woedt, zal hierdoor bepaald niet verstommen. Dit seizoen werden al meerdere goals afgekeurd omdat er een speler millimeters buitenspel stond, volgens critici het teken dat de charme van het spel volledig verdwenen is. Ook het feit dat doelpunten soms pas minuten later gevierd kunnen worden, stuit velen tegen de borst. Manchester City kreeg tegen Liverpool bovendien twee keer geen penalty na toch vrij duidelijke handsballen, het incident bij Southampton - Watford zal alleen maar bijdragen aan een fellere discussie. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.