Ontketende Lukaku schiet Belgen met vier goals in half uur naar groepswinst

Romelu Lukaku heeft België met vier doelpunten de groepswinst bezorgd. De spits van AS Roma scoorde in de eerste helft liefst vier keer in een tijdsbestek van dertig minuten.

België
België
5 - 0
Azerbeidzjan

Aangezien Oostenrijk uit bij Estland een overwinning had geboekt, moesten de Belgen nog even aan de bak in het thuisduel met Azerbeidzjan. België begon dan ook met een sterke basiself aan de wedstrijd en liet vanaf de eerste minuut zien dat het menens was in Brussel.

Na een kwartier spelen resulteerde die instelling al in de eerste treffer.  Manchester City-revelatie Jérémy Doku leverde een perfecte voorzet af op Lukaku en de spits van AS Roma kopte de bal prachtig tegen de touwen. Niet veel later werd België nog een handje geholpen toen Eddy Israfilov zijn tweede gele kaart pakte met een harde tackle op Lukaku.

Lukaku kon gelukkig gewoon verder en dat liet hij niet onopgemerkt. Twee minuten later stond de spits aan het einde van een prachtige aanval die via Doku en Timothy Castagne voor de rechter van Lukaku belandde. De VAR dacht even nog aan buitenspel, maar de treffer bleef gewoon staan.

Twee minuten later was het alweer raak voor Lukaku toen Wout Faes een geweldige assist in huis had. De verdediger van Leicester City lepelde de bal in het strafschopgebied en de spits kopte koeltjes raak. Lukaku nam zondagavond geen genoegen met een hattrick, want op aangeven van Orel Mangala zorgde hij nog voor rust voor de 4-0.

In de rust besloot bondscoach Domenico Tedesco zijn topschutter wat rust te gunnen. Lukaku werd vervangen door Loïs Openda, maar België ging rustig op zoek naar meer en was daar ook een aantal keer dicht bij. Youri Tielemans haalde hard uit, maar zag zijn inzet via de vingertoppen van de doelman en de paal terug het veld in stuiteren.

Ook zonder Lukaku kwamen de Belgen uiteindelijk tot scoren, al moesten de fans daar wel de hele tweede helft op wachten. In de extra tijd zorgde Leandro Trossard na een geweldige actie van Doku voor de 5-0. België laat Oostenrijk door de zege achter zich en plaatst zich als groepswinnaar voor het EK in Duitsland.

Zweden
Zweden
2 - 0
Estland
Estland

Het tweede duel in Groep F tussen Zweden en Estland was er een voor de statistieken. Beide ploegen maakten geen kans meer op het EK en vooral de thuisploeg stelde tijdens de kwalificatie met nederlagen tegen Azerbeidzjan en Oostenrijk flink teleur. In Solna probeerde Zweden toch nog enigszins de rug te rechten.

Dat lukte ook, want na ruim twintig minuten spelen zorgde Viktor Claesson voor de openingstreffer. Estland was geen enkel moment gevaarlijk in de Friends Arena en Zweden had de score in de eerste helft al kunnen uitbouwen. Dat gebeurde echter pas in de tweede helft toen RB Leipzig-middenvelder Emil Forsberg op aangeven van die andere doelpuntenmaker, Claesson, de 2-0 eindstand op het bord zette.