Onherkenbaar AZ laat gouden kans op derde plek liggen

Reacties

AZ heeft niet geprofiteerd van het 1-1 gelijkspel tussen PSV en Feyenoord. Bij winst in Tilburg had de formatie van coach John van den Brom de derde plek van Feyenoord overgenomen, maar Willem II trakteerde AZ op de eerste tegengoals én nederlaag van 2019.

Onherkenbaar AZ laat gouden kans op derde plek liggen
Willem II
Willem II
2 - 1
AZ
AZ

Zo krijg je vijf Eredivisie-wedstrijden op rij geen enkele goal tegen en zo kijk je binnen een halfuur tegen een 2-0 achterstand aan. Het gebeurde AZ zondagmiddag in het Koning Willem II Stadion. De Alkmaarse defensie werd de laatste weken bedolven onder complimenten nadat AZ in 2019 nog geen enkele goal tegen kreeg. Als het de club van coach Van den Brom ook in Tilburg zou lukken om het doel schoon te houden, zou dat een evenaring van het record van Feyenoord in 2017 zijn. De Rotterdammers kregen toen zes Eredivisie-duels op rij geen goal tegen.

Dat lukte zoals gezegd niet, want de Alkmaarse defensie was in de uitwedstrijd tegen Willem II geen schim van de onpasseerbare muur die het de eerste wedstrijden van het kalenderjaar was gebleken. Na dertien minuten viel een lange bal van Willem II-verdediger Freek Heerkens tussen de AZ-defensie en doelman Marco Bizot in. Marious Vrousai was er als de kippen bij om zijn derde in Tilburgse dienst binnen te koppen. De Griek werd nog omver gekegeld door Bizot, maar omdat de bal het doel in rolde, bleef die charge van de AZ-doelman onbestraft.

De 1-0 van Willem II bleek bepaald geen toevalstreffer, want er werd de Tilburgers geen strobreed in de weg gelegd door de Alkmaarse defensie om een ruimere marge op het scorebord te zetten. Damil Dankerlui kon ongestoord opstomen en hij legde de bal panklaar neer voor Daniel Crowley. De Engelsman hoefde alleen zijn voet tegen de bal te zetten om de marge te verruimen: 2-0.

Het was aan het gebrek aan overzicht van Borussia Dortmund-huurling Alexander Isak te danken dat AZ niet bij rust tegen een nóg ruimere achterstand aan keek. De negentienjarige Zweed profiteerde van een slippertje van Ricardo van Rhijn, maar in plaats van Crowley de 3-0 binnen te laten schieten, besloot hij voor eigen kans te gaan. De schade voor AZ bleef daardoor beperkt tot 2-0 bij rust.

Feyenoord
AZ moest in de tweede helft vol aan de bak om de gouden kans op plek drie in de Eredivisie te verzilveren. Feyenoord had immers met 1-1 gelijkgespeeld op bezoek bij PSV. Bij winst zou AZ in puntenaantal gelijk komen met Feyenoord en de Rotterdammers op doelsaldo van de derde plek verstoten.

Hoewel de Alkmaarders na rust wel de aanval zochten, was het Timon Wellenreuther die voorkwam dat AZ écht nog in een resultaat ging geloven. De doelman van Willem II ontving na ruim een uur spelen de verdiende schouderklopjes door een kopbal van invaller Bjørn Johnsen over de lat te tikken. De Tilburgse marge bleef daarmee behouden en de Alkmaarse haast nam verder toe.

Het laatste kwartier werd het echter tóch nog spannend. Het was AZ-captain Guus Til die zijn ploeg bij de hand nam en als een donderslag bij heldere hemel een aansluitingstreffer noteerde. Til kreeg met een gelukje de bal in de voeten en met een heerlijke knal in de korte hoek liet hij Wellenreuther kansloos: 2-1.

Met Ron Vlaar als extra spits naast Johnsen probeerde AZ in elk geval nog een punt mee in de tas naar Alkmaar te nemen. Dat lukte niet. Willem II trok de 2-1 over de streep en diende AZ de eerste nederlaag sinds 22 december 2018 (3-1 tegen PSV) toe. De Alkmaarders kunnen donderdag wel al revanche nemen op de Tilburgers. Dan staat hetzelfde affiche tussen Willem II en AZ op het programma in de halve finale van het toernooi om de TOTO KNVB Beker. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.