Sterk Feyenoord zit PSV ondanks rode kaart dwars in titelstrijd

Reacties

Koploper PSV heeft zondag met een gelijkspel genoegen moeten nemen tegen Feyenoord in een topper die pas na rust aantrekkelijk werd. Als gevolg van een rode kaart van Sven van Beek speelden de Rotterdammers het laatste half uur in ondertal. PSV heeft nu nog maar twee punten meer dan Ajax.

Sterk Feyenoord zit PSV ondanks rode kaart dwars in titelstrijd
PSV
PSV
1 - 1
Feyenoord
Feyenoord

De opstelling van PSV kende geen enkele verrassing: voor de vijftiende keer dit Eredivisie-seizoen koos Mark van Bommel voor dezelfde elf namen. Bij Feyenoord startte Robin van Persie op de bank met het oog op de bekerclash tegen Ajax van woensdagavond. Ten opzichte van het duel met FC Groningen (1-0 verlies) werd Jeremiah St. Juste vanwege een lichte blessure op de tribune geposteerd en stond Jan-Arie van der Heijden aan de aftrap.

PSV trok in de recente Eredivisie-toppers voor eigen publiek meteen fel van leer, maar van een kansenregen in de beginfase was deze keer bepaald geen sprake. De wedstrijd speelde zich vooral op het middenveld af, met weinig gevaar voor beide doelen.

Na enkele speldenprikjes aan beide kanten kreeg Luuk de Jong in de 21ste minuut de eerste grote kans. Steven Bergwijn zette de Eredivisie-topscorer met een fraaie pass vrij voor Kenneth Vermeer, maar De Jong schoot de bal met links naast. De thuisploeg slaagde er niet in langdurig druk uit te oefenen op Feyenoord, dat voorzichtig was gestart en de kat uit de boom keek. Naarmate de eerste helft vorderde, meldden de Rotterdammers zich vaker op de helft van PSV.

Er dienden zich ook mogelijkheden aan voor Feyenoord, dat veel beter voor de dag kwam dan vorige week tegen FC Groningen. Eerst kreeg Tonny Vilhena alle tijd en ruimte om uit te halen, maar zijn inzet werd gekeerd door Jeroen Zoet. De PSV-fans hadden na dit moment nog niet opgelucht ademgehaald of ze zagen Nicolai Jørgensen maar net naast schieten uit de draai. Sowieso had Feyenoord het duel in deze fase onder controle. PSV stelde hier weinig tegenover en het gemor vanaf de tribunes nam dan ook toe, ook omdat arbiter Dennis Higler enkele vermeende overtredingen van Feyenoord niet bestrafte met een gele kaart.

Drukte in de doelmond bij PSV - Feyenoord.
Drukte in de doelmond bij PSV - Feyenoord.

Vlak na rust liep Vilhena wél tegen een gele kaart aan voor een overtreding op Hirving Lozano, die een anonieme eerste helft achter de rug had. Het was niet de Mexicaan, maar Gastón Pereiro die halverwege plaats moest maken voor invaller Cody Gakpo. Invloed op het spelbeeld had deze mutatie niet. PSV speelde stroef en ontsnapte in de 52ste minuut aan de 0-1. Jørgensen kwam gevaarlijk door vanaf links, maar slaagde er vanuit een lastige hoek niet in om Zoet te verschalken. In de nastoot had Jens Toornstra geen succes.

PSV werd na een klein uur in het zadel geholpen door een enorme fout in de Feyenoord-defensie. Van Beek timede volledig verkeerd, waardoor Bergwijn dreigde te ontsnappen en de verdediger zich genoodzaakt zag naar de noodrem te grijpen. Higler aarzelde geen seconde en hield Van Beek een directe rode kaart voor, waardoor hij woensdag het bekerduel met Ajax moet missen. Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst reageerde direct en bracht Bart Nieuwkoop voor Sam Larsson.

De rode kaart voor Sven van Beek was de honderdste van Feyenoord in de Eredivisie-historie.
De rode kaart voor Sven van Beek was de honderdste van Feyenoord in de Eredivisie-historie.

Het spel van dethuisploeg bleef ook met een man meer pover en PSV kwam twintig minuten voor tijd ook verdiend op een 0-1 achterstand. Jørgensen probeerde het vanaf dik twintig meter en zag zijn inzet via de paal in het doel belanden. Lang kon Feyenoord niet genieten van de weelde van de voorsprong. Een attente Lozano kwam voor Calvin Verdonk om een voorzet van Gakpo op acrobatische wijze in het doel te schieten: 1-1.

Vanzelfsprekend stelde PSV zich niet tevreden met de 1-1. De Eindhovenaren draaiden Feyenoord de duimschroeven aan en kregen via Bergwijn ook een aardige mogelijkheid. Vermeer trad echter kordaat op. De bezoekers gokten, gezien het numerieke nadeel, vooral op de counter in de spannende slotfase en uit een zo'n uitbraak zette Berghuis Zoet aan het werk.

In de absolute slotfase leek Bergwijn PSV nog de zege te bezorgen. De aanvaller schoot echter naast. Bij andere gevaarlijke momenten redde Vermeer bekwaam, bijvoorbeeld op een nieuwe inzet van Bergwijn en een kopbal van Denzel Dumfries in de 93ste minuut. De 1-1 betekent het eerste puntenverlies van PSV in eigen huis in deze competitie.

Door het gelijkspel koestert PSV na 23 speelrondes een voorsprong van twee punten op Ajax, dat eerder op de dag uithaalde op bezoek bij ADO Den Haag. De landskampioen gaat zaterdagavond op bezoek bij Excelsior. Feyenoord vervolgt het Eredivisie-seizoen volgende week zondag met een thuiswedstrijd tegen FC Emmen, maar alle aandacht in Rotterdam gaat nu uit naar het thuisduel met Ajax van woensdag in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Optreden bij PSV geeft Feyenoord vertrouwen voor bekerclash met Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.