ADO Den Haag heeft zijn meerdere moeten erkennen in Ajax, dat in de Hofstad mede door een productief laatste kwartier de bal in de titelstrijd weer heeft neergelegd in Eindhoven.

ADO Den Haag
1 - 5
Ajax
Ajax

In de aanloop naar de wedstrijd ADO – Ajax was er genoeg gespreksstof. De onsmakelijke perikelen rond de ADO-fans in Amsterdam, de protesten van de Ajax-fans in Den Haag tegen hun gedwongen absentie in het ADO-stadion, het verzetten van het competitieduel van Ajax met PEC Zwolle vanwege het Nederlandse belang, de blik op PSV – Feyenoord met het oog op de titelstrijd en de gezonde Amsterdamse weerzin voor het kunstgras.

Voor Ajax-trainer Erik ten Hag was er maar één vraag die echt speelde; hoe de lastige horde op het Haagse kunstgras te nemen om de druk op PSV op te voeren? Met in het achterhoofd de duels met Heracles en NAC Breda koos hij ervoor om een plaats in de basisploeg in te ruimen voor Kasper Dolberg. De controlerende middenvelder Lasse Schöne was het slachtoffer van de tactische keuze van Ten Hag.

Hoewel het eerste schot binnen de palen na negen minuten afkomstig was van Dolberg, bleef de gekozen Amsterdamse opzet aanvankelijk zonder veel effect. ADO Den Haag kende weinig problemen met het onschadelijk maken van de stroperige Ajax-aanvallen. Sterker nog, de thuisploeg voelde het vertrouwen groeien dankzij wat dreigende momentjes aan de andere kant. In de 36ste minuut had ADO zelfs een voorsprong te pakken. Na een korte corner kapte Nasser El Khayati David Neres uit en knalde de bal achter Andre Onana.

De tegengoal had Ajax blijkbaar nodig om het noodzakelijke extra stapje te zetten. Drie minuten na de Haagse openingstreffer had Ajax de stand alweer gelijk getrokken. Na een steekpass van Daley Blind bleef Donny van de Beek kalm voor Robert Zwinkels, die werd uitgespeeld en de bal vervolgens uit zijn doel kon halen.

Op slag van rust volgde de volgende Amsterdamse tik die kon worden uitgedeeld met dank aan de VAR. Die adviseerde scheidsrechter Jeroen Manschot nog een keer te kijken naar het duel van Aaron Meijers met Dolberg. Na het zien van de beelden was de arbiter, die eerdere penalty-claims na een actie van Zwinkels op Frenkie de Jong van de hand had gewezen, overtuigd dat Ajax een strafschop verdiende. Dusan Tadic benutte de buitenkans.

Gesteund door de voorsprong kon Ajax na rust op jacht naar de genadeklap, die lange tijd door de teruggekeerde stroperigheid uitbleef. ADO hield ondanks een gebrek aan kansen door de minimale achterstand de hoop op een positief resultaat. Met de entree van Thijmen Goppel en Elson Hooi zette trainer Fons Groenendijk na ruim een uur die hoop kracht bij.

In 74ste minuut maakte Hakim Ziyech met een schot van afstand een einde aan de ADO-illusies over een mooi Haagse kwartiertje. Het laatste kwartier gebruikte Ajax om de score verder op te voeren. Dolberg maakte op aangeven van Van de Beek de 1-4 en rechtvaardigde daarmee de keuze van Ten Hag. Ziyech tekende voor het slotakkoord met de 1-5, waarmee de Amsterdammers een volgende stap zetten op weg naar een recordproductie.

Ajax kan dankzij de ruime zege op zak kijken hoe concurrent PSV het er tegen Feyenoord vanaf brengt, in de wetenschap dat de achterstand in ieder geval voor enkele uren is teruggebracht tot één punt.

Deze competitie maakte Ajax al in acht duels minimaal vijf goals, vaker dan in 2016/17 en 2017/18 bij elkaar opgeteld.