Omstreden La Liga-baas dient ontslag in, maar wil snel terugkeren

Reacties

Javier Tebas heeft maandag ontslag genomen als president van La Liga. De 57-jarige zakenman maakte in zijn afscheidsbrief echter direct duidelijk zich bij de volgende verkiezingen direct weer verkiesbaar te stellen.

Omstreden La Liga-baas dient ontslag in, maar wil snel terugkeren
© Pro Shots

De Spaanse voetbalbond eiste op 15 oktober het vertrek van de competitiebaas, die sinds 2013 in functie is. De aanleiding van alle onvrede over het functioneren van Tebas is het feit dat die laatste graag La Liga-duels in de Verenigde Staten wil laten afwerken. Op die manier hoopt hij met de Spaanse competitie financieel op te kunnen gaan boksen tegen de Premier League.

De Spaanse voetbalbond ziet dat, net als veel clubs en fans, echter absoluut niet zitten. Toen Tebas de wedstrijd tussen Villarreal en Atlético Madrid in Amerika wilde laten spelen, stapte de bond naar de rechter. 'De president van La Liga heeft op alle mogelijke manieren rechtszaken aangespannen tegen de Spaanse voetbalbond: crimineel, civiel, commercieel en administratief. Dit wordt gezien als vluchten, om zijn eigen fouten te rechtvaardigen. De president denkt dat hij buiten de voetbalbond om kan handelen, maar rechters hebben herhaaldelijk bepaald dat dit niet het geval is. Zonder de RFEF kan én mag hij de Spaanse competitie niet leiden.'

Nu heeft Tebas besloten zijn contract in te leveren. Begin 2020 zullen de verkiezingen zijn waarbij de nieuwe competitiebaas moet worden gekozen en Tebas gaat zich daar direct weer kandidaat voor stellen. Op die manier wil hij een termijn van vier jaar afdwingen waarin alle clubs zijn beleid overtuigend moeten steunen, omdat zij heel bewust hebben gekozen voor een nieuwe termijn met de zakenman aan het roer.

Wat de Spaanse voetbalbond betreft zal het zeker niet tot een nieuwe termijn komen. 'Zijn houding staat voor een totale minachting van de regelgeving van de FIFA, UEFA en RFEF, wat risico's oplevert voor clubs in Spanje. De RFEF is van mening dat de houding absoluut vijandig en onverantwoord is en dat dit per direct moet stoppen. Daarom is het onmiddellijke ontslag van de competitiebaas of zijn aftreden verzocht.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.