Spaanse voetbalbond eist vertrek van La Liga-baas

Reacties

Het zijn roerige tijden in voetballand Spanje. De voetbalbond is helemaal klaar met het gedrag van competitiebaas Javier Tebas en eist per direct dat hij vertrekt als baas van La Liga.

Spaanse voetbalbond eist vertrek van La Liga-baas
© Pro Shots

De druppel die de emmer deed overlopen heeft te maken met de wedstrijd tussen Villarreal en Atlético Madrid, die bijna zou worden afgewerkt in de Verenigde Staten. Uit commercieel oogpunt wil Tebas dolgraag dat wedstrijden in de Spaanse competitie buiten de landsgrenzen worden afgewerkt, om zo op commercieel vlak op te kunnen boksen tegen bijvoorbeeld de Premier League.

De Spaanse voetbalbond (RFEF) voorkwam dit plan via een stap naar de rechter. Die oordeelde vrijdag dat het bestuur La Liga niet als één partij mag beslissen over de speellocatie van wedstrijden. Dit verhaal is de zoveelste aflevering in een soap over Spaanse duels in Amerika. Tebas maakte zich ook op andere vlakken niet populair, bijvoorbeeld op het gebied van wedstrijden op maandag of de verdeling van tv-gelden. In een uitgebreid statement van bijna duizend woorden haalt de RFEF hard uit naar Tebas en wordt om zijn aftreden gevraagd.

'De president van La Liga heeft op alle mogelijke manieren rechtszaken aangespannen tegen de Spaanse voetbalbond: crimineel, civiel, commercieel en administratief. Dit wordt gezien als vluchten, om zijn eigen fouten te rechtvaardigen. De president denkt dat hij buiten de voetbalbond om kan handelen, maar rechters hebben herhaaldelijk bepaald dat dit niet het geval is. Zonder de RFEF kan én mag hij de Spaanse competitie niet leiden.'

Het statement van de Spaanse bond gaat op harde toon verder. 'Zijn houding staat voor een totale minachting van de regelgeving van de FIFA, UEFA en RFEF, wat risico's oplevert voor clubs in Spanje. De RFEF is van mening dat de houding absoluut vijandig en onverantwoord is en dat dit per direct moet stoppen. Daarom is het onmiddellijke ontslag van de competitiebaas of zijn aftreden verzocht.'

De RFEF stelt dat La Liga clubs als Villarreal en Atlético Madrid serieus in de problemen heeft gebracht en dat die clubs mogelijk een torenhoge boete krijgen omdat ze zich op aanraden van La Liga niet aan de regelgeving van de FIFA hebben gehouden. De Spaanse voetbalbond dringt verder aan op communicatie tussen clubs op het hoogste niveau in Spanje, ook om het ontslagproces van Tebas te versnellen.

In de VI Spanje-special staat een uitgebreid verhaal over de commerciële slagkracht van La Liga onder Javier Tebas. De special is hier te bestellen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.