La Liga blijft in Spanje: rechter dwarsboomt nieuwe commerciële plannen

Reacties

De wedstrijd tussen Villarreal en Atlético Madrid in december mag niet in Miami gespeeld worden. Dat is de uitkomst van een rechtszaak tussen de Spaanse voetbalbond en La Liga in Madrid.

La Liga blijft in Spanje: rechter dwarsboomt nieuwe commerciële plannen
© Pro Shots

La Liga wil opboksen tegen de Premier League en zet daarom in op de internationalisering van de Spaanse competitie. Want vooral op commercieel vlak is er een achterstand op de Engelse collega's. Om La Liga populairder te maken in grote landen als de Verenigde Staten wil de organisatie achter de competitie daarom wedstrijden in het buitenland laten afwerken. Het idee was om het duel tussen Villarreal en Atlético Madrid te laten spelen in Miami.

De Spaanse voetbalbond heeft dat via de rechter weten te voorkomen. La Liga ziet de uitspraak van deze vrijdag als slechts een tijdelijke tegenslag. In een statement spreekt de organisatie de hoop uit dat de zaak in februari 2020 definitief opgelost wordt, dan moet er groen licht komen voor Spaanse competitiewedstrijden over de grens.

De zaak is saillant, omdat er in Spanje veel weerstand is tegen de vercommercialisering van het voetbal. Bovendien lijkt er toch wel sprake van een dubbele moraal bij de Spaanse voetbalbond, die zelf de organisatie van de wedstrijden bij de nieuwe Supercopa-opzet verkocht heeft aan Saoedi-Arabië. Dat betekent dat Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid en Valencia begin januari in het Midden-Oosten moeten strijden om de Spaanse Super Cup. Een flink gedeelte van de opbrengst is voor de Spaanse voetbalbond, die wel heeft toegezegd het geld deels in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en het 'lagere' profvoetbal te zullen steken.

De vraag is overigens nog of de duels tussen de vier grootmachten voor Spanjaarden te zien zijn. De publieke omroep die de strijd om de Super Cup normaal uitzendt, heeft al gezegd niet te willen meewerken door de problemen met de naleving van mensenrechten in Saoedi-Arabië. Verschillende andere zenders hebben zich inmiddels bij dat standpunt aangesloten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.