Nigeria plaatst zich zonder moeite voor Afrika Cup-finale

Nigeria heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van het toernooi om de Afrika Cup. Het elftal van bondscoach Stephen Keshi liet Mali volledig kansloos door met maar liefst 4-1 te winnen. Hierdoor plaatst Nigeria zich voor de zevende keer in de historie voor de eindstrijd van de grootste prijs van Afrika.

In zes voorgaande finales wisten de Nigerianen twee keer te winnen en werd het vier keer tweede in het toernooi om de Afrika Cup. De manier waarop Nigeria zich in Durban plaatste voor de finale was zeer overtuigend, al legde Mali de finalist van 2013 ook geen strobreed in de weg.

Tot de 25ste minuut hield de ploeg van de Franse bondscoach Patrice Carteron stand tegen een veel sterker Nigeria, dat na een schitterend doelpunt van Elderson op voorsprong kwam. De verdediger kopte een voorzet binnen van Victor Moses, die op schitterende wijze zijn directe tegenstander Fousseni Diawara het bos in stuurde.

Na die treffer was het over en sluiten voor Mali, dat voor rust de achterstand zag oplopen naar 3-0. Doelpuntenmakers namens de Nigerianen waren Ideye Brown en Emmanuel Emenike, die zijn vrije trap door de muur van richting zag veranderen hetgeen doelman Mamadou Samassa kansloos liet.

MusaNa rust eenzelfde spelbeeld als voor de pauze: Nigeria (waar ADO Den Haag-verdediger Kenneth Omeruo de hele wedstrijd meespeelde) veel in balbezit en Mali niet bij machte om ook maar iets terug te doen in het duel waar invaller Ahmed Musa ook trefzeker was. De voormalige aanvaller van VVV-Venlo stond koud zeven minuten in het veld toen hij de 4-0 aantekende.

Daar bleef het echter niet bij. Het slotakkoord van deze halve finale, die geen moment spannend werd, was voor Mali. Met nog vijftien minuten op de klok redde Cheick Diarra de eer voor zijn land door de 4-1 aan te tekenen, waarmee de invaller van Mali direct de eindstand bepaalde.

Ondanks de klinkende overwinning kwam er voor vlak tijd een smetje op de verder vlekkeloze wedstrijd van Nigeria. Met nog een paar minuten te gaan zag bondscoach Keshi zijn aanvoerder Emenike naar het bovenbeen grijpen na een mislukt schot. Wat de ernst van de kwetsuur is valt echter nog te bezien.

Nigeria neemt het zondag op in de finale op tegen de winnaar van de halve finale tussen Burkina Faso en Ghana. Beide landen werken vanavond hun halve finale af.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.