Togo in kwartfinales Afrika Cup, goals Bony en Drogba

Na Ivoorkust heeft Togo zich geplaatst voor de kwartfinales van het toernooi om de Afrika Cup. Dit ging ten koste van Tunesië en Algerije. Groepswinnaar Ivoorkust speelde gelijk tegen Algerije, terwijl Togo op doelsaldo verder gaat na het beslissende duel tegen Tunesië.

Togo – Tunesië 1-1Het duel tussen Togo en Tunesië moest bepalen wie zich zou gaan plaatsen voor de kwartfinales van het toernooi om de Afrika Cup. Zowel Togo als Tunesië behaalde uit de eerste twee groepswedstrijden drie punten.

Togo-middenvelder Serge Gakpé zette de ploeg van de Fransman Didier Six al na dertien minuten spelen op voorsprong, maar zag Khaled Mouelhi binnen het eerste half uur de gelijkmaker aantekenen. Tunesië moest na de gelijkmaker op zoek naar de overwinning omdat Togo zich bij een gelijkspel op doelsaldo zou plaatsen voor de kwartfinales.

De grootste kans op de overwinning en dus de kwartfinales was er voor de man die zijn land al op gelijke hoogte had gebracht. Vanaf elf meter mocht Mouelhi aanleggen, maar zijn schot spatte uiteen op de paal. Ondanks de misser bleef Tunesië aandringen en volgden er vele gevaarlijke momenten voor het doel van Togo, maar de Noord-Afrikanen kwamen niet meer tot scoren.

Door de zwaarbevochten remise in Rustenburg plaatste de ploeg van aanvoerder Emmanuel Adebayor zich voor de kwartfinales. Togo neemt het daarin op tegen Burkina Faso, dat verrassend als groepswinnaar eindigde in een poule met onder meer Zambia en Nigeria.

Algerije – Ivoorkust 2-2Ivoorkust heeft zich vrij eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales van het toernooi om de Afrika Cup. Het elftal van bondscoach Sabri Lamouchi was voorafgaand aan dit duel al zeker van plaatsing voor de volgende ronde, terwijl de Algerijnen om des keizers baard speelden.

Algerije behaalde uit de eerste twee duels geen punt en was daardoor al uitgeschakeld voor aanvang van het derde groepsduel. De ploeg van bondscoach Vahid Halilhodzic kreeg in het laatste duel de mogelijkheid om het toernooi in Zuid-Afrika met opgeheven hoofd te verlaten tegen een van de favorieten.

Scheidsrechter Eric Arnaud Otogo-Castane kende twee strafschoppen toe aan de Algerijnen. Ryad Boudebouz mocht na zes minuten aanleggen voor eerste toegekende strafschop, maar zag zijn inzet op de paal belanden. In de tweede helft was het wel raak. Sofiane Feghouli schoot vanaf elf meter onberispelijk raak en zag later Hilal Soudani El Arabi knap binnen koppen achter Ivoorkust-doelman Daniel Yeboah.

Hierdoor leek Algerije zijn eerste winst te pakken in Zuid-Afrika, maar binnen een tijdsbestek van drie minuten kwam Ivoorkust alsnog langszij door treffers van Didier Drogba en Wilfried Bony. De aanvaller van Vitesse rondde een voorzet van Salomon Kalou af en bepaalde daarmee de eindstand op 2-2.

Ivoorkust plaatste zich mede door het gelijkspel van woensdag als groepswinnaar voor de kwartfinales. De Oranje Olifanten treffen op zondag 3 februari Nigeria. De wedstrijd tussen Nigeria en Ivoorkust wordt gespeeld in Rustenburg.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.