Nieuwe dreun FC Groningen in KKD, Jong Ajax vernederd bij Dordrecht

Het zwalkende FC Groningen heeft vrijdagavond door een nederlaag bij De Graafschap weer terrein prijs gegeven in de Keuken Kampioen Divisie. NAC Breda profiteerde opnieuw van het Jean-Paul van Gastel-effect en Jong Ajax zakte door het ijs bij FC Dordrecht.

De Graafschap
2 - 1
FC Groningen

Na de erbarmelijke resultaten van de laatste weken moest FC Groningen winnen bij De Graafschap om niet verder achterop te raken. De Eredivisie-degradant leek daar niet van doordrongen, want in de openingsfase was De Graafschap dominant. Via Simon Colyn openden de Doetinchemmers dan ook de score. FC Groningen stelde daar weinig tegenover, maar herstelde na veertig minuten toch de balans dankzij een kopbal van Marco Rente.

Nadat Alexander Büttner in de 54e minuut een door hemzelf afgedwongen strafschop verzilverde, kon FC Groningen opnieuw achtervolgen. De noorderlingen speelden na rust veel vaker op de helft van De Graafschap, maar onder anderen Romano Postema en Kevin van Veen waren ongelukkig in de afronding. Zo leed FC Groningen zijn vijfde verliesbeurt in tien speelrondes en zijn derde op rij.

FC Emmen
FC Emmen
2 - 3
ADO Den Haag

Zowel FC Emmen als ADO Den Haag presteert prima, waardoor er van een heuse topper sprake was aan De Oude Meerdijk. De equipe van Fred Grim beleefde een bliksemstart, want via Piotr Parzyszek en Jari Vlak (strafschop) stond het na twintig minuten al 2-0. Nog voor rust bracht Henk Veerman met een kopbal de achterstand terug. Na de hervatting rook FC Emmen aan de 3-1, maar was het de ingevallen Malik Sellouki die de thuisploeg zo'n tien minuten voor tijd in rouw dompelde met de 2-2. De Drenten slikten zelfs nog de 2-3, via Daryl van Mieghem. Diens inzet caramboleerde over keeper Jan Hoekstra in het doel.

MVV Maastricht
1 - 1
SC Cambuur
SC Cambuur

Ook in de tweede wedstrijd sinds zijn rentree op de SC Cambuur-bank is Henk de Jong verstoken gebleven van een driepunter. Koen Kostons brak de score na negentien minuten open namens MVV Maastricht, waarna de dit seizoen ontketende Milan Smit na ruim een half uur de gelijkmaker produceerde. Beide teams kregen kansen op een tweede treffer, maar gescoord werd er niet meer. Zo kent De Jong vooralsnog een stroeve comeback, aangezien vorige week werd verloren van NAC Breda.

NAC Breda
NAC Breda
3 - 1
Telstar
Telstar

NAC Breda heeft de opwaartse lijn onder Jean-Paul van Gastel doorgetrokken middels een thuiszege op Telstar. Zakaria Eddahchouri bracht de bezoekers na acht minuten op voorsprong met een poeier, maar via een makkelijk gegeven strafschop (Mitch Apau kreeg de bal van dichtbij tegen zijn arm aangeschoten) zorgde Dominik Janosek na twintig minuten voor de gelijkmaker. Na de onderbreking drukte NAC Breda het gaspedaal in en sleepte het dankzij goals van Matthew Garbett en Tom Boere de zege uit het vuur.

FC Dordrecht
4 - 0
Jong Ajax
Jong Ajax

Net als het vlaggenschip van de club bevindt Jong Ajax zich in een wak. De brigade van Dave Vos werd vrijdag overlopen door FC Dordrecht, dat door goals van René Kriwak, Rocco Robert Shein en Ilias Bronkhorst halverwege al met 3-0 leidde. In het tweede bedrijf speelden de bezoekers iets beter, maar een eretreffer zat er niet in. Sterker nog: Jop van der Avert bracht de eindstand op 4-0. Jong Ajax blijft negentiende met slechts vijf punten uit tien wedstrijden.