Niet Wales maar Polen is eerste EK-tegenstander van Oranje

Het Nederlands elftal begint komende zomer aan het EK met een poulewedstrijd tegen Polen. Polen rekende dinsdagavond in de play-offs in een ware thriller af met Wales.

ns
0 - 0
Polen
Polen

In Cardiff moest duidelijk worden wie op 16 juni de tegenstander van Oranje is in de eerste groepswedstrijd. Wat voor rust al duidelijk werd, was dat er niet per se sprake kon zijn van een gunstige uitkomst voor het Nederlands elftal. Wales en Polen ontliepen elkaar weinig. Angst leek te regeren bij de alles-of-niets-wedstrijd. Het was tekenend voor de voorzichtigheid bij Polen dat Robert Lewandowski in de eerste helft amper in gevaarlijke positie werd gevonden. De spits van Barcelona kwam voor het rustsignaal tot geen enkele doelpoging.

Wales kreeg ook weinig kansen, maar was in de eindfase van de eerste helft wel dicht bij de 1-0. Een treffer van Ben Davies werd afgekeurd na inmenging van de VAR. De verdediger bleek net buitenspel te hebben gestaan bij het scoren op aangeven van Kieffer Moore.

Ook in de tweede helft waren kansen erg schaars. De verlenging was het logische gevolg van het op zeker spelen door beide teams. De krachten waren weggevloeid bij verschillende bepalende spelers, onder wie Piotr Zielinski. De middenvelder van Napoli werd in de 101ste minuut vervangen door voormalig Feyenoorder Sebastian Szymanski. De 24-jarige middenvelder die vorig seizoen tien keer scoorde voor Feyenoord kon in de ongeveer twintig minuten speeltijd die hij kreeg ook niet de openingstreffer forceren. Wales eindigde de verlenging met tien man door rood voor Chris Mepham na twee keer geel.

Een penaltyreeks moest uitsluitsel bieden. Die strafschoppenserie was ook zenuwslopend. Pas bij de vijfde strafschop van Wales ging het mis. Dan James werd de schlemiel. Hij miste, waarna Polen direct het bereiken van het EK kon vieren.

Poll (gesloten) Nederland eindigt in een groep met Frankrijk, Oostenrijk en Polen als ...?