Niet te geloven: penalty per tien minuten in Sevilla leidt tot record

Het Champions League-duel tussen Sevilla en Red Bull gaat de geschiedenisboeken in. Voor rust werden er liefst vier strafschoppen gegeven, waarvan er maar twee benut werden. Karim Adeyemi versierde alle drie de strafschoppen voor de Oostenrijkse bezoekers. De penaltyregen was goed voor een record. Na rust gebeurde nog genoeg, maar bleef het bij 1-1.

Sevilla
Sevilla
1 - 1
Red Bull Salzburg

De penalty-tombola (bekijk de beelden allemaal onderaan) begon in de dertiende minuut. Het supertalent van Red Bull (Adeyemi) werd omvergelopen door Diego Carlos, maar schoot het daaropvolgende buitenkansje zelf naast.

Acht minuten later werd het wel 0-1. Na een oliedomme overtreding van Jesús Navas op Adeyemi liet Luka Susic zien hoe je wel een strafschop moet benutten. Toch ging de Kroaat in de 37ste minuut ook in de fout. En uiteraard: de overtreding voorafgaand aan de strafschop was op Adeyemi. Dit keer was doelman Yassine Bounou de boosdoener.

Nog was het met het vuurwerk niet gedaan. Want in de 41ste minuut wees scheidsrechter Alexey Kulbakov uit Wit-Rusland opnieuw naar de stip. Dit keer mocht Sevilla aanleggen. Voormalig Ajacied Maximillian Wöber beging een overtreding op Youssef En-Nesyri. Ivan Rakitic zorgde vervolgens voor de 1-1 namens de ploeg van Julen Lopetegui, hetgeen ook de ruststand bleek omdat een goal van En-Nesyri werd afgekeurd.

Tweede helft

In de tweede helft kreeg Sevilla al snel een domper te verwerken. En-Nesyri kreeg voor een schwalbe zijn tweede gele kaart. Halverwege het eerste bedrijf had hij ook al een gele prent gehad voor een overtreding op een andere voormalige Ajacied: Rasmus Kristensen. Ondanks de man-meersituatie kregen de gasten het niet meer voor elkaar om de winnende goal nog op het scorebord te krijgen.

Oumar Soulet zorgde namens de Oostenrijkers nog wel voor een opmerkelijk moment. Hij schoot de bal voor een totaal leeg doel huizenhoog over. Tijdens zijn ontzetting bleek al snel dat een rake poging ook niet had geteld, hij stond immers buitenspel.

Karim Rekik bleef het hele duel op de bank bij Sevilla, dat Oussama Idrissi en Nemanja Gudelj (beiden hebben een verleden in de Eredivisie) niet inschreef. Het gelijkspel was voor het piepjonge Red Bull (zie tweet) pas het eerste officiële duel van dit seizoen waarin niet gewonnen werd. In de competitie zette de formatie van de pas 33-jarige coach Matthias Jaissle alle zeven duels om in een overwinning, de twee duels met Bröndby in de play-offs van de Champions League werden gewonnen en ook het eerste Oostenrijkse bekerduel werd een prooi voor de Oostenrijkse kampioen. In Estadio Ramón Sanchez Pizjuán bleef de elfde overwinning op rij achterwege, maar daar zal het na afloop niet over gaan. Wat beklijft, is het penalty-record.

Sevilla had daarentegen juist de oudste ploeg in de clubgeschiedenis het veld in gestuurd.

De vier penalty's vormen een Champions League-record.