'Niemand mag meer vrijelijk zijn mening geven'

‘Heb ik gelogen dan?’ Het was vrijdagochtend. Een verbaasde Kelvin Leerdam aan de telefoon. De verdediger was even daarvoor door Vitesse-trainer Rob Maas uit de selectie gezet. Leerdam zou met een interview in VI de club in diskrediet hebben gebracht. Hij werd naar huis gestuurd. De toegang tot de kleedkamer – waar hij nog wat persoonlijke eigendommen had liggen – werd hem ter plekke ontzegd. Als een crimineel werd Leerdam gesommeerd Papendal te verlaten. En wel direct.

'Niemand mag meer vrijelijk zijn mening geven'

Oordeelt u zelf, maar zo schokkend was het interview niet. Ja, Leerdam was teleurgesteld. Hij was van Feyenoord naar Vitesse gekomen om zich door te ontwikkelen, maar kwam op de bank terecht. De Arnhemse club was naar zijn mening bepaalde afspraken niet nagekomen. Toch wilde hij niemand beschadigen. Leerdam noemde Vitesse geen stomme club, vond Maas geen clown of technisch directeur Mo Allach een patjepeeër. Hij wilde alleen zíjn kant van het verhaal vertellen. 

Vitesse las het artikel op zondagmorgen, drie dagen voordat het in VI verscheen. Leerdam trainde dinsdag en woensdag gewoon met de selectie en genoot donderdag van zijn vrije dag. Op vrijdag was daar de plotselinge verbanning. Met veel gevoel voor dramatiek liet Maas – die benadrukte dat het zijn persoonlijke beslissing was – vervolgens voor de camera weten teleurgesteld te zijn in Leerdam.

Bekijk hier al onze video's