N'Golo Kanté: hij is er wel, maar je ziet hem niet

Reacties

De topper in de dertiende speelronde van de Premier League staat zaterdagavond op Anfield op het programma. VI's Süleyman Öztürk heeft in aanloop naar Liverpool-Chelsea aandacht voor de rol van N'Golo Kanté.

N'Golo Kanté: hij is er wel, maar je ziet hem niet

Elke wijk heeft wel een buurman die de kliko’s aan de weg zet en weer terug brengt zonder dat iemand het in de gaten heeft. Het is hem niet opgedragen, hij vraagt er geen aandacht voor, hij doet het gewoon. Totdat de kliko op een dag vol is als je er een vuilniszak wil ingooien. Dan pas valt de buurman op.

Met N’Golo Kanté werkt het ongeveer net zo. Door zichzelf weg te cijferen, vermenigvuldigt hij zichzelf als het ware. De Fransman heeft een radar voor waar het op het veld mis kan gaan. Een verdedigend ingestelde speler moet van nature een pessimist zijn en van het zwartst mogelijke scenario uitgaan. Voortdurend bedenken waar een probleem kan ontstaan, incalculeren waar het team verrast kan worden en dan ingrijpen voordat het te laat is. Kanté heeft daar een ware kunstvorm van gemaakt. Hij is er wel, maar je ziet hem niet. Zo achteloos als Lionel Messi met een bal beweegt, zo achteloos pakt de middenvelder van Chelsea die af.

Trainer Antonio Conte heeft hem een tijdje moeten missen. Kanté ontbrak in de duels met Crystal Palace (2-1 verlies), AS Roma (3-3 gelijkspel), Watford (4-2 winst), Everton (2-1 winst), Bournemouth (1-0 winst) en AS Roma (3-0 verlies). Met als de dieptepunt de laatste wedstrijd in dit rijtje. Een ramzalige CL-avond die werd samengevat in een moment van tien seconden waarin David Luiz, Cesar Azpilicueta en Antonio Rüdiger achter Roma-spits Edin Dzeko aanliepen en zij alle drie in een simpele schijnbeweging van de Bosniër trappen. Een handige internetter zette er een Benny Hill-deuntje onder en het beeld was geschapen.

Maar dat was dus zonder Kanté, klusjesman op afroepbasis die bijna alles oplost voordat het probleem er daadwerkelijk is. Een bijzondere gave die door zijn medespelers en zijn coach wordt gekoesterd. Chelsea speelt sinds begin november stiekem weer met twaalf man. De topper tegen Manchester United werd met 1-0 gewonnen, het uitduel met West Bromwich Albion eindigde in een 0-4 zege en een paar dagen geleden wonnen The Blues met dezelfde cijfers uit bij Qarabag. Al moet gezegd dat Kanté in die laatste wedstrijd slechts een kwartiertje meedeed zodat hij energie kon sparen voor de volgende grote verdwijntruc op Anfield.

'Verschil tussen aanval en verdediging is te groot bij Liverpool'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.