Nederland op drempel achtste finale: gelijkspel volstaat eigenlijk al

Reacties

In de aanloop naar elke EK-wedstrijd van het Nederlands elftal staan we met allerlei feitjes stil bij dat duel. Deze keer aandacht voor Oranjes tweede groepswedstrijd: donderdagavond wacht Oostenrijk in de Johan Cruijff Arena.

Nederland op drempel achtste finale: gelijkspel volstaat eigenlijk al
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 0
Oostenrijk
Oostenrijk

• Na de zege van zondag op Oekraïne heeft het Nederlands elftal in principe aan een remise voldoende om de achtste finale te bereiken. In de modus waarin zestien van de 24 landen doorgaan, gebeurt het praktisch nooit dat vier punten tot uitschakeling leidt. Natuurlijk is Noorwegen op het WK 1994 een bekende uitzondering.

• Drie keer eerder speelde Oranje op 17 juni een EK-wedstrijd. In 1980 werd op deze datum gelijkgespeeld tegen Tsjechoslowakije (1-1), in 2008 werd gewonnen van Roemenië (2-0) en in 2012 werd verloren van Portugal (2-1). Zowel in 1980 als in 2008 werd Nederland na dit resultaat geëlimineerd.

Negentien keer duelleerde Nederland met Oostenrijk. Onvergetelijke ontmoetingen zijn het WK-kwalificatieduel in 1957 (toen het Alpenland feitelijk de deur naar een WK-deelname dichtgooide) en het WK-treffen in 1978, toen Oranje in de tweede groepsfase met 5-1 triomfeerde.

• Met negen overwinningen, vier gelijke spelen en zes nederlagen koestert Oranje een positieve balans in wedstrijden tegen Oostenrijk. Dat komt vooral door de afgelopen decennia. Nederland zette zijn laatste zes ontmoetingen in winst om.

De laatste zes ontmoetingen:

Datum Affiche Podium
30-05-1992 Nederland-Oostenrijk (3-2) Oefenduel
16-10-2002 Oostenrijk-Nederland (0-3) EK-kwalificatie
06-09-2003 Nederland-Oostenrijk (3-1) EK-kwalificatie
26-03-2008 Oostenrijk-Nederland (3-4) Oefenduel
09-02-2011 Nederland-Oostenrijk (3-1) Oefenduel
04-06-2016 Oostenrijk-Nederland (0-2) Oefenduel

• Van de huidige Oranje-selectie is Luuk de Jong met twee optredens de meest ervaren international tegen Oostenrijk. De aanvaller van Sevilla debuteerde in 2011 zelfs tegen het Alpenland, in een wedstrijd die Nederland met 3-1 won.

• Daley Blind gaat op voor zijn tachtigste interland, waarmee hij de zeventiende Oranje-speler kan worden die die kaap rondt. Marten de Roon staat op 24 caps en heeft dus bijna een jubileum te pakken. Ook Davy Klaassen heeft momenteel 24 interlands op zijn conduitestaat, maar het is maar de vraag of de Ajacied speeltijd krijgt.

• De laatste keer dat Oranje minimaal twee EK-duels op rij in winst omzette, was in 2008. Destijds liet het Nederlands elftal zowel Italië (3-0), Frankijk (4-1) als Roemenië (2-0) afdruipen.

• Georginio Wijnaldum, Wout Weghorst en Denzel Dumfries kunnen Ruud van Nistelrooy evenaren door trefzeker te zijn in hun eerste twee EK-duels. Zeventien jaar geleden kreeg de huidige assistent van Frank de Boer dat zelfs in zijn eerste drie EK-wedstrijden voor elkaar.

• Over Wijnaldum gesproken: de aanwinst van Paris Saint-Germain staat op 23 interlandgoals en evenaart met een treffer de totalen van Marco van Basten en Dirk Kuijt.

• Het wordt de vijfde eindrondewedstrijd van Nederland in de Johan Cruijff Arena, een unicum. Tot dit EK werkte Oranje de meeste van dit soort duels af in Nya Ullevi, in Göteborg.

Poll (gesloten) Wat verwacht jij van Nederland - Oostenrijk?
  • 76% Winst Nederland (3.009 stemmen)
  • 18% Gelijkspel (720 stemmen)
  • 6% Winst Oostenrijk (239 stemmen)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.