NEC en Jong Ajax winnen royaal, Go Ahead Eagles verder in de penarie

NEC heeft vrijdag tijdens de zestiende speelronde van de Jupiler League geen steek laten vallen. De formatie uit Nijmegen rekende moeiteloos af met FC Dordrecht. Ook Jong Ajax triomfeerde, terwijl FC Den Bosch de crisis bij Go Ahead Eagles vergrootte.

NEC - FC Dordrecht 6-0
Koploper NEC zinde op revanche na de maandagse tegenvaller bij Telstar (3-2 verlies). De ploeg van Adrie Bogers koesterde al na één minuut een voorsprong. Op aangeven van Sven Braken schoot Jordan Larsson hard raak. NEC ging meteen op jacht naar de 2-0 en stichtte via Steeven Langil ook geregeld gevaar. Het was ook Langil die uiteindelijk voor de tweede treffer zorgde door een strafschop te verzilveren na een overtreding op Braken. Nog voor rust had de Fransman zijn tweede en NEC zijn derde doelpunt te pakken. Deze keer profiteerde Langil van voorbereidend werk van Mart Dijkstra.

Na de hervatting liet ook Ferdi Kadioglu zich gelden door een vrije trap te benutten. Middels een benutte strafschop van Langil werd het ook nog 5-0 en vlak voor tijd bracht Anass Achahbar de 'tennisuitslag' op het bord. NEC behield daardoor zijn marge van vier punten op Jong Ajax.

MVV Maastricht - Jong Ajax 0-4
Jong Ajax nestelde zich op de tweede plaats door MVV Maastricht te verslaan. De Amsterdammers openden in de zestiende minuut de score. Kaj Sierhuis sloeg toe na voorbereidend werk van Ché Nunnely. Vlak daarvoor wist Alessandro Ciranni nog te voorkomen dat Sierhuis kon afdrukken. MVV Maastricht mocht van geluk spreken dat het slechts met een 0-1 achterstand de kleedkamer opzocht, want zowel Sierhuis als Dani de Wit kreeg een riante mogelijkheid om de marge te verdubbelen.

In het tweede bedrijf bleef Jong Ajax de bovenliggende partij en na een uur viel de bijna onvermijdelijke tweede treffer. Deze keer kopte Sierhuis raak nadat opnieuw Nunnely het voorwerk verzorgde. Hoewel MVV Maastricht nog eventjes aandrong - met een kansje voor Jonathan Okita als resultaat - bleven echte moeilijkheden uit voor Jong Ajax, dat er via Zian Flemming zelfs nog 0-3 en 0-4 van maakte. De ploeg van Michael Reiziger klom naar de tweede plaats. Fortuna Sittard herovert deze positie als het maandag wint bij Jong PSV.

FC Den Bosch - Go Ahead Eagles 3-0
Vier dagen na de bloedeloze 0-0 tegen Jong FC Utrecht stelde Go Ahead Eagles opnieuw teleur. Deze keer ging de Deventer equipe onderuit bij FC Den Bosch, dat al in de negende minuut via Jort van der Sande op voorsprong kwam. De aanvaller benutte een rebound nadat Muhammed Mert met een prachtig schot de lat had geraakt. Een antwoord van Go Ahead Eagles bleef uit. Sterker nog: Van der Sande maakte er na een half uur 2-0 van. Deze keer schoot hij uit de draai raak na een actie van Oussama Bouyaghlafen.

De 3-0 van Niek Vossebelt in de 38ste minuut zorgde feitelijk al voor de beslissing. Deze keer fungeerde Van der Sande als aangever. In de tweede helft werd Go Ahead Eagles door de thuisploeg gespaard. De Eredivisie-degradant bleef steken op achttien punten uit zestien duels en komt maar niet weg uit het rechterrijtje. FC Den Bosch daarentegen draait knap mee in de subtop.

SC Cambuur - Telstar 2-1
In de eerste wedstrijd na het ontslag van Marinus Dijkhuizen nam SC Cambuur nadrukkelijk het initiatief, maar dat betekende niet automatisch dat de thuisploeg ook de meeste mogelijkheden kreeg. De defensie van SC Cambuur had zijn handen vol aan Andrija Novakovich. Het was echter Mohamed Hamdaoui die Telstar aan het begin van de tweede helft op voorsprong bracht door de bal in de lange hoek te krullen. SC Cambuur herrees echter als een feniks uit de as. Door goals van Furdjel Narsingh en Ricardo Kip (strafschop) zetten Sipke Hulshoff en Jan Bruin hun interim-periode positief in. Nog altijd wacht hen veel werk, want SC Cambuur staat er met zeventien punten slecht voor.

De Graafschap - Jong AZ 1-0
Dankzij een zege op Jong AZ blijft De Graafschap bovenin meedraaien in de Jupiler League. De Achterhoekers werden op De Vijverberg in het zadel geholpen door doelman Nick Olij, die opzichtig blunderde bij een schot van afstand en zo Daryl van Mieghem een niet te missen kans bood. Het zwakke moment van Olij bleek beslissend. Jong AZ bezorgde De Graafschap benauwde momenten, maar aan de afronding schortte het. Zo faalde Mees Hoedemakers toen hij alleen af mocht gaan op Filip Bednarek.

FC Eindhoven - FC Oss 1-3
Met vijftien treffers voert Mart Lieder de topscorerslijst aan in de Jupiler League. De aanvaller van FC Eindhoven had er nog veel florissanter voor kunnen staan, ware het niet dat hij twee strafschoppen om zeep hielp, in de 47ste en 57ste minuut. Lieder nam in de zestigste minuut revanche op zichzelf door alsnog te scoren. Dankzij goals van Richard van der Venne, Thijs van Pol (een beauty, zie onder) en Dean van der Sluys kraaide FC Oss echter victorie in Eindhoven.