NEC bezorgt Vitesse puntenverlies in Gelderse derby

Vitesse en NEC hebben zondagmiddag de Gelderse derby besloten met een 1-1 gelijkspel. Vitesse gaf in de tweede helft tegen een strijdend en soepel draaiend NEC een voorsprong uit handen en moet hopen dat Ajax niet wegloopt bij de Arnhemmers.

Uitgerekend Dan Mori, de vervanger van de geschorste Guram Kashia, brak na een half uur de ban. De Israëliër kopte raak uit een corner van Christian Atsu. De verdediger was de laatste weken veelvuldig onderwerp van gesprek bij Vitesse, aangezien hij vanwege zijn nationaliteit Abu Dhabi niet binnenkwam voor het trainingskamp van Vitesse.

Dan Mori juicht na zijn goal. De blijdschap zou later door toedoen van NEC verdwijnen.

De 1-0 bij rust gaf niet helemaal goed de verhoudingen weer. NEC verscheen enkele malen gevaarlijk voor het doel van Piet Velthuizen, maar de afronding liet al die keren te wensen over.

Na rust vervolgde NEC het zoeken naar de gelijkmaker. Vitesse moest verder terug en liet bovendien na te profiteren van de ruimte die de bezoekers moesten laten. Het slordige Vitesse kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd toen Michael Higdon de ploegen op gelijke hoogte zette. De bal viel in het Arnhemse strafschopgebied door toedoen van Jan-Arie van der Heijden voor zijn voeten. Voor de spits was het eenvoudig raak te schieten.

Even daarvoor was Vitesse al ontsnapt toen Van der Heijden de bal bijna in zijn eigen doel gleed. De paal stond toen nog de 1-1 weg.

Na de gelijkmaker waren de rollen weer omgedraaid en ging de ploeg van Peter Bosz op zoek naar een overwinning. Die kwam er niet meer ondanks de nodige grote kansen in de slotfase. Ook de debuterende invaller Bernard Traore en Zakaria Labyad konden het puntenverlies niet meer voorkomen. Op de ranglijst is Vitesse wel voor even koploper met een punt voorsprong op Ajax, dat zondag om 14.30 uur op bezoek gaat bij Go Ahead Eagles. NEC sprokkelt weer een puntje in de strijd tegen degradatie en heeft evenveel punten als RKC Waalwijk, maar is op basis van doelsaldo nog wel hekkensluiter.