Gelderse derby komt voor beide ploegen op tijd

Reacties

Vi.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de twintigste speelronde is dat Vitesse-NEC.

Gelderse derby komt voor beide ploegen op tijd
Actueel

Goede start

Vitesse en NEC zijn het kalenderjaar sterk gestart. Na een turbulent trainingskamp - waarin de meeste aandacht uitging naar de Israëliër Dan Mori, die vandaag de plek inneemt van de geschorste Guram Kashia - begon Vitesse de tweede seizoenshelft met een zege op PEC Zwolle. Een overwinning die in de slotminuten tot stand kwam, maar dat is allerminst toeval. Vitesse maakte dit seizoen al vijftien goals in het laatste kwartier, het meest van alle clubs. Met de gedeelde koppositie, gecombineerd met herkenbaar aanvallend voetbal, is Vitesse een geduchte titelkandidaat.

NEC ging met de nodige kopzorgen de winterstop in. De Nijmegenaren kennen tot nu toe echter een uitstekende openingsweek in de tweede seizoenshelft. Concurrent ADO Den Haag werd vorige week met 3-1 verslagen waardoor afstand werd genomen van de laatste plek, terwijl de ploeg van trainer Anton Janssen zich afgelopen woensdag plaatste voor de halve finale van de KNVB-beker door FC Utrecht in eigen stadion te verslaan. Het vizier in competitieverband zal echter voorlopig naar beneden zijn gericht. NEC beseft dat de verschillen onderin minimaal zijn en dat het devies voorlopig simpel is: punten sprokkelen om handhaving veilig te stellen.

Piazon versus Vermijl

De opvallendste speler van de eerste competitiehelft bij Vitesse was Lucas Piazon. De Braziliaan werd gehuurd van Chelsea en wist direct zijn stempel te drukken op het spel van de Arnhemmers. Vanaf links krijgt hij de vrijheid om te zwerven over het veld. Een rol die hij met klasse en rendement invult. Piazon was dit seizoen al goed voor elf treffers en acht assists.

Vandaag is de directe tegenstander van Piazon een speler die deze week al twee keer aanvallend beslissend was. De Belg Marnick Vermijl was trefzeker tegen zowel ADO als FC Utrecht en heeft zich geruisloos opgewerkt tot belangrijke kracht op de rechterflank. NEC huurt het talent dit seizoen van Manchester United. Vermijl heeft offensieve drang in zijn spel, maar zal dat vandaag moeten combineren met zijn voornaamste taak: Piazon afstoppen.

Tactiek

Alles op de aanval

Bij Vitesse wordt vanuit balbezit gedacht en gehandeld. Dat begint achterin, waar Jan-Arie van der Heijden als regisseur van de opbouw het voetbal in de ploeg moet brengen. Als nummer 4 is de Amsterdammer bezig aan een ijzersterk seizoen. Verdedigend is hij nog altijd kwetsbaar, Van der Heijden is geen speler van de fysieke duels, maar door met zijn inzicht goed positie te kiezen weet hij dat op te vangen. Aan de bal wordt hij omringd door spelers die vanuit balbezit denken. De backs Patrick van Aanholt en Kelvin Leerdam staan symbool voor die gedachte. De vleugelverdedigers hebben als extra kwaliteit dat ze goed en gevaarlijk mee op komen en zijn samen al goed voor elf treffers. Bosz wil zijn ploeg overal dominant en aantrekkelijk voetbal zien spelen, maar heeft als extra wapen de individuele klasse mocht de geliefde spelopvatting niet mogelijk zijn. Met Marko Vejinovic, Christian Atsu en Davy Pröpper heeft de ploeg bovendien een veelzijdig middenveld.

Waar Vitesse kan terugvallen op een betrouwbare defensie, is NEC achterin uiterst kwetsbaar. Afgelopen woensdag hield doelman Kalle Johnsson de nul in het bekertoernooi. In competitieverband is hem dat dit seizoen nog niet één keer gelukt. Oorzaak daarvan zijn zeker de vele positiewisselingen in het elftal. Trainer Anton Janssen heeft tijd nodig gehad om zijn ideale elf te formeren. Vitesse wordt als vreemdelingenlegioen gezien, maar het is NEC waar een mengelmoes aan allerlei buitenlanders het basiselftal beheerst. Vaste patronen en automatismen waren daardoor lange tijd ver te zoeken. Nu Janssen enkele weken voorbereiding achter de rug heeft, is er plots meer lijn zichtbaar in het spel. NEC wil succes boeken met een ploeg die de fysieke duels niet schuwt, overal de strijd aangaat, en van daaruit tot voetballen komt. Daarbij is Michael Higdon het vaste fysiek sterke aanspeelpunt waaromheen NEC aan het voetballen moet komen. De Engelse spits kan nog veel beter worden gebruikt en een doorslaggevende rol afdwingen in de komende maanden.

Het gevecht om de Gelderse trots. Kan Vitesse het klasseverschil tonen of weet NEC te stunten? Vanmiddag om 12.30 uur in Gelredome.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.