'Nations League is heel aantrekkelijk voor Nederland'

Reacties

De introductie van de Nations League als vervanging voor oefeninterlands is een uitkomst voor het Nederlandse voetbal, vindt bondsdirecteur Bert van Oostveen. Hij stemde donderdag tijdens een UEFA-congres in Kazachstan voor het plan, net als alle andere 53 lidstaten van de UEFA.

'Nations League is heel aantrekkelijk voor Nederland'

'Het competitieconcept wordt nu de komende maanden uitgewerkt. Begin volgend jaar stemmen we aan de hand van die uitwerking definitief voor of tegen', aldus Van Oostveen, die zeer positief is over de landencompetitie die in 2018 van start moet gaan.

De 54 landen die onder de vlag van de UEFA spelen worden in vier divisies geplaatst, welke worden verdeeld in poules van drie of vier. Nederland zou op basis van zijn huidige coëfficiënt in Divisie A terecht komen, wat inhoudt dat het in de poule uit- en thuiswedstrijden speelt tegen toplanden zoals Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk.

Uitgekakt
'In dat opzicht is het een heel mooi idee, want elk land gaat tegen landen spelen van zijn eigen niveau. Het vooruitzicht van zoveel topduels is voor Nederland natuurlijk heel aantrekkelijk uit sportief oogpunt. Voor landen als Andorra en San Marino is het, met alle respect, ook een uitkomst. Zij zijn in de reguliere kwalificatiereeksen altijd na drie wedstrijden uitgekakt. Nu gaan ze tegen landen van hun eigen kaliber spelen', vervolgt Van Oostveen.

Het vooruitzicht van zoveel topwedstrijden in een korte tijd is commercieel natuurlijk ook zeer aantrekkelijk voor tv-aanbieders en andere bedrijven. 'Dat klopt', stelt Van Oostveen. 'Maar het sportieve staat voorop. Op deze manier maken we bovendien een einde aan die hele discussie rond vriendschappelijke interlands. Bij die wedstrijden valt niets te winnen en met de introductie van de Nations League komen dat soort duels bijna volledig te vervallen. Dat betekent dat het interlandvoetbal aantrekkelijker wordt, want er wordt ergens om gespeeld.'

Wildcard
Van Oostveen verwijst daarmee naar de promotie/degradatieregeling tussen de vier Divisies en het feit dat er voor de winnaar van Divisie A een wildcard voor het EK klaarligt. 'Als dat land zich via de reguliere kwalificatiereeks al geplaatst heeft, schuift dat ticket door, maar mocht dat onverwacht een keer niet lukken, is die wildcard een mooie achterdeur.' (Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.