Napoli de complimenten, Juventus de prijzen

Reacties

Geen ploeg in Italië kan het Juventus zo lastig maken als Napoli. Toch is het gat tot nader order nog te groot. VI-redacteur Pim van der Hulst over het tarten van de macht en het koppelen van attractiviteit aan resultaat.

Napoli de complimenten, Juventus de prijzen

Een goal uit het boekje: Lorenzo Insigne en Jorginho tikken de bal over, wachtend op een opening met liefst negen Juventus-spelers achter de bal. Jorginho speelt Marek Hamsik in, de Slowaak speelt de bal in één beweging door naar Dries Mertens, die op zijn beurt zonder te kijken de aanvoerder de bal weer teruggeeft. Hamsik schiet fraai raak.

Het is de 1-1 tegen Juventus, de stand waarbij het vorige week zondag ook bleef in de competitie. De treffer is een schoolvoorbeeld van het voetbal dat Napoli-trainer Maurizio Sarri voor ogen heeft. Het positiespel is het beste van Italië en er zijn weinig ploegen in Europa waarbij de elf in balbezit zo goed en nauwkeurig op elkaar afgestemd zijn. Als touwtjes zijn de spelers aan elkaar verbonden, zelden knappend. Met oog voor elkaar.

Maar in de twee rap op elkaar volgende ontmoetingen in het Stadio San Paolo werd een nieuwe dimensie van de tweedeling tussen Juventus, de representant van het rijke noorden, en Napoli, de volksvertegenwoordiger van het zuiden, zichtbaar: het traditionele schuren van goed spel en resultaat halen, twee oogmerken in het voetbal. En hoe een elftal totaal familiair kan zijn met het ene en nog veel kan leren van anderen bij het andere.

Marek Hamsik viert zijn goal in het eerste duel met Juventus na een schitterende combinatie.
Marek Hamsik viert zijn goal in het eerste duel met Juventus na een schitterende combinatie.

Hoewel Napoli niet verloor van Juve zullen de Partenopei lering moeten trekken uit de resultaatgerichtheid van de alleenheerser in de Serie A. Het verzorgde voetbal ten spijt, kwam de krachtmeting met de koploper voor Napoli namelijk te laat voor een week van de waarheid. Het gat met Juventus was in de Serie A al gegroeid naar tien punten, de achterstand in de halve finale van de Coppa Italia (3-1) was op voorhand al moeilijk overbrugbaar. Dat Napoli de return met 3-2 won ondanks twee goals van staatsvijand nummer één Gonzalo Higuaín, heeft daardoor geen waarde.

Terwijl Juventus op de zesde titel op rij afstevent, mikken de mannen van Sarri op het afsluiten van hun goede en hoopgevende seizoen als runner-up. 'Zondag wacht ons een belangrijke wedstrijd tegen Lazio', zei Hamsik woensdag na afloop. 'Ons doel is om op de tweede plek te eindigen en zo Champions League-plaatsing af te dwingen. We zullen tot het einde blijven strijden.'

De gedachten zullen bij de captain ongetwijfeld teruggaan naar 5 november. 'We hebben goed gespeeld en verdienden de overwinning. We belonen onszelf niet voor alles dat we creëren op het veld', verzuchtte hij destijds na de 1-1 remise in het thuisduel met Lazio. De Romeinen, die zestien punten pakten in de laatste zes competitieduels, staan nog altijd kort op Napoli en kijken met smart uit naar de wedstrijd van zondagavond (20.45 uur). Ze kunnen bij een zege in eigen huis op één punt van de nummer drie komen.

Als Napoli nog best of the rest wil worden achter Juventus en volgend seizoen wil meedingen naar de Scudetto en de Champions League, zal het zo snel mogelijk zich het ijskoude over de streep trekken van een resultaat eigen moeten maken. Tot die tijd sterft iedere ambitie in schoonheid.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.