Nainggolan bewijst dat zijn gedwongen vertrek een vergissing was

Reacties

Radja Nainggolan verkeert in de vorm van zijn leven. De middenvelder keerde afgelopen zomer terug bij Cagliari, nadat hij bij Internazionale te horen kreeg dat hij niet hoefde te blijven. Met zijn dwingende spel en aandeel in diverse doelpunten heeft hij zich meteen opgeworpen tot de drijvende kracht op Sardinië.

Nainggolan bewijst dat zijn gedwongen vertrek een vergissing was
© Pro Shots

Het leek zo mooi voor de man uit Antwerpen, in de zomer van 2018. Hij had uitstekende jaren achter de rug bij AS Roma, werd vier keer op rij opgenomen in het Team van het Jaar in Italië en had alles wat hij wilde. Internazionale was bereid bijna 25 miljoen euro én twee spelers voor hem op te hoesten, als hij naar Milaan zou komen. Roma, dat ondanks de successen regelmatig wat met Nainggolan te stellen had, ging akkoord.

De transfer mondde voor Nainggolan zelf echter uit in een teleurstelling. Nog minder dan in Rome tolereerde de leiding van Inter de avonturen van de Belg buiten de lijnen. De nieuwe trainer Antonio Conte zette een harde lijn in en dirigeerde Nainggolan - net als Mauro Icardi - naar de deur. Cagliari bood uitkomst en haalde Nainggolan op huurbasis terug naar de plek waar hij eerder furore maakte. Gezien de situatie van zijn ernstig zieke vrouw was het een logische keuze voor het gezin om juist naar die plek terug te keren.

Het is een keuze gebleken die beide partijen gelukkig heeft gemaakt. Sinds zijn comeback doet Cagliari het uitstekend in de competitie. Slechts van Brescia en Internazionale werd verloren, tegenover zeven overwinningen in de eerste maanden van het seizoen. Een knappe vierde plaats in de tussenstand is het gevolg.

En Nainggolan? Die scoorde vorige maand prachtig tegen SPAL en is in rustiger vaarwater gekomen. Zondag bereikte hij het voorlopige summum in de wedstrijd tegen Fiorentina. Daarin scoorde hij opnieuw fraai én was hij goed voor drie assists.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Nainggolan liet eerder al doorschemeren graag het ongelijk van Inter te bewijzen. Zondag werd hij daar weer naar gevraagd. 'Of ze spijt hebben in Milaan?', grijnsde hij zondag. 'Vraag het aan hen. Ik had heel makkelijk kunnen blijven.'

De zoete wraak die Nainggolan momenteel uitspreidt in de Serie A zou ook wel eens kunnen leiden tot een hernieuwde kans bij België. In maart 2018 kwam hij voor het laatst in actie bij de Rode Duivels. Bondscoach Roberto Martínez nam hem een paar maanden later niet mee naar het WK in Rusland en gaf Nainggolan nadien ook geen minuten meer bij de nationale ploeg.

De bondscoach maakt zijn keuze tegen Nainggolan niet op basis van een onderbuikgevoel, zei hij eerder. De statistieken van de middenvelder spraken gewoon in diens nadeel en andere kandidaten pasten in de ogen van de bondscoach beter op het middenveld. En hoewel het Belgische publiek op de hand van Nainggolan was en is, weigert Martínez zich te buigen naar de wil van het volk.

Comeback bij België
Columnist Hugo Camps zegt in Het Laatste Nieuws dat de bondscoach er misschien nog eens over na moet denken. Met het EK van volgend jaar in gedachten zou het lang niet gek zijn Nainggolans absentie te heroverwegen, denkt Camps. 'Met zijn huidige conditie zou Nainggolan voor iedere bondscoach een geschenk zijn. Alle oud zeer meteen de ijskast in. Waarom zou dat niet kunnen bij de Rode Duivels?'

Hoe het verder moet met Nainggolan en Inter is nog ongewis. Conte heeft het vooralsnog prima voor elkaar in Milaan en is er de man niet naar om snel van gedachten te veranderen over spelers die hij al afserveerde. Vraag het Diego Costa maar. Inter heeft Nainggolan op dit moment op huurbasis ondergebracht op Sardinië en zolang dat goed gaat, neemt zijn transferwaarde tenminste niet af. Of Cagliari bij machte is de middenvelder op termijn definitief terug te halen, is een hoofdstuk dat na dit seizoen pas geschreven wordt.

Blije gezichten in Cagliari, samengeperste lippen in Milaan, stilte in Brussel. De vleiende woorden van columnist Camps ten spijt is een rentree als international in dit kalenderjaar voor Nainggolan ondenkbaar. België speelt deze week zijn laatste twee interlands in 2019. Pas in maart staan er nieuwe wedstrijden op het programma. Trekt Nainggolan de goede lijn door en beperkt hij zijn escapades, dan lonkt er misschien een fraaie beloning in de zomer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

VI's Süleyman Öztürk nam Radja Nainggolan maandag op in het beste elftal van het afgelopen voetbalweekend.

De volgende uitdaging voor Messi: drie vrije trappen in één wedstrijd
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Cagliari
Meer over Cagliari
Meer Serie A
Meer over Serie A
Meer R. Nainggolan
Meer over R. Nainggolan
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.