Leeds United heeft de feestvreugde bij de club nog wat groter gemaakt door te winnen van Derby County. Daags na het vieren van promotie en het winnen van de Championship-titel kwam de nummer één pas laat echt op gang tegen de ploeg van Phillip Cocu.

Derby County
1 - 3
Leeds United

De wedstrijd op Pride Park leek een paar weken geleden bij het bekijken van het programma nog veel aantrekkelijker dan zondagmiddag het geval was. Een zinderende ontknoping kwam er niet. Bij Leeds kon de champagne eerder deze week al ontkurkt worden, nadat promotie naar de Premier League een feit was. Door het puntenverlies van concurrent West Bromwich Albion zaterdag is de ploeg van Marcelo Bielsa bovendien al zeker van de titel.

Derby feliciteerde Leeds met een fraaie erehaag voor aanvang en Cocu zag dat de wedstrijd daarna maar moeizaam op gang kwam. Voor de thuisploeg stond er in principe ook niets meer op het spel, want door de zege van Cardiff City een dag eerder was het voor The Rams niet meer mogelijk zich te kwalificeren voor de play-offs voor promotie. Derby stond in de eerste helft onder grote druk en de meeste kansen waren voor de bezoekers, waar de twintigjarige Nederlander Pascal Struijk voor het eerst dit seizoen een basisplaats had. De ex-Ajacied stond op het middenveld regelmatig tegenover Wayne Rooney.

Tegen de verhouding in kwam de middenmoter in de 54ste minuut op voorsprong. De bal viel goed voor Chris Martin, die van dichtbij raak schoot in de verre hoek. Derby kon amper twee minuten van de voorsprong genieten. Pablo Hernández maakte gelijk door de bal in tweede instantie voorbij Kelle Roos te schieten, nadat zijn eerste poging nog geblokt werd. Leeds pakte door en kwam in de 75ste minuut op voorsprong na een fraaie aanval. Jamie Shackleton werd met een steekpass vrij voor Roos gezet en klopte de Nederlandse goalie van dichtbij: 1-2.

De zege werd nog wat ruimer voor Leeds door een eigen goal van Matt Clarke. De bezoekers onderstreepten met de overwinning in de lastige uitwedstrijd de terechte kampioen te zijn. Cocu strandt met zijn ploeg in de middenmoot in zijn eerste seizoen in Engeland. Derby staat twaalfde.