Bezeten Bielsa analyseert door tijdens promotieduel, geen tijd voor eigen contract

Reacties

Nu de langverwachte terugkeer naar de Premier League een feit is voor Leeds United, wil de club snel het aflopende contract van succestrainer Marcelo Bielsa verlengen. Eerdere gesprekken met de bezeten El Loco over de toekomst waren simpelweg niet mogelijk.

Bezeten Bielsa analyseert door tijdens promotieduel, geen tijd voor eigen contract
© Pro Shots

De 64-jarige Bielsa heeft er nu twee jaar bij Leeds op zitten. Hij kwam met een duidelijk doel naar Engeland: de gevallen topclub moest weer terugkeren naar het hoogste niveau. In zijn eerste seizoen lukte het Bielsa nog niet om te promoveren, maar de tweede poging slaagde wél. Vrijdag kon de champagne ontkurkt worden, na een 2-1 nederlaag van concurrent West Bromwich Albion bij Huddersfield Town.

De spelers waren in het stadion bij elkaar gekomen om de wedstrijd van West Bromwich te bekijken en vierden na afloop achter de ramen van Elland Road feest met de supporters die op de straten dansten. Bielsa en zijn staf misten het begin van dit Leeds-feestje. Zij zaten tijdens de wedstrijd van West Bromwich nog bij de manager thuis, om Derby County te analyseren. Zondag is de ploeg van Phillip Cocu de voorlaatste tegenstander van Leeds in dit Championship-seizoen.

Het tekent de werkwijze van Bielsa, die ook met een al zeker lijkende promotie niets aan het toeval wilde overlaten. De manager is altijd tot in de puntjes voorbereid en alleen gefocust op waar hij zelf invloed op heeft. Het verzamelen van de berg informatie kost de staf van Bielsa per tegenstander 360 uur en voor de wedstrijd van West Bromwich tegen Huddersfield had hij daarom helemaal geen tijd. De komende wedstrijd tegen Derby County, die was voor Bielsa veel belangrijker.

Na het laatste fluitsignaal in Huddersfield, dat overigens bijzonder dicht bij Leeds ligt, viel er dan toch een last van Bielsa's schouders. Hij werd thuis opgezocht door enkele fans, met wie hij een praatje maakte en op de foto ging. Vervolgens gingen Bielsa en zijn assistenten ook naar Elland Road, waar zij een feestvierende selectie aantroffen. Bielsa ging moeiteloos op in het feestgedruis.

Spits Patrick Bamford houdt er goede herinneringen aan over. 'We kregen een kant van de manager te zien die we nog nooit eerder gezien hadden', lachte de man van zestien competitiegoals in dit seizoen in gesprek met Football Focus. 'Het was een enorme opluchting voor iedereen, dus ook voor onze stafleden. Het werk dat zij verzet hebben is ongelooflijk; zij verdienen evenveel credits als de spelers.'

Een dag na het veiligstellen van promotie werd het allemaal nog mooier voor Leeds, dat Brentford (een andere concurrent in de strijd om de bovenste plaatsen) met 1-0 zag verliezen van Stoke City. Met nog twee wedstrijden te gaan is Leeds hierdoor al zeker van het kampioenschap in het Championship. Voor Bielsa betekent het zijn eerste titel sinds 1998; destijds won hij als manager van Vélez Sarsfield de Clausura in zijn vaderland Argentinië.

Inmiddels zijn we 22 jaar verder en Bielsa is still going strong. Leeds is bijzonder tevreden over het werk van de manager en wil zijn contract dan ook graag openbreken. De gesprekken daarover worden pas volgende week opgestart. Leeds heeft goed gevoel over een langer verblijf van Bielsa, die in zijn carrière eigenlijk nooit lang bij één club bleef, maar heeft nog geen zekerheid over wat de manager nu eigenlijk van plan is.

'Zijn intenties zijn altijd een beetje mysterieus, omdat hij altijd alleen maar bezig is met de volgende wedstrijd', legde algemeen directeur Angus Kinnear uit aan de Yorkshire Evening Post. 'En je bent een dapper persoon als je probeert om hem af te leiden. Maar ik heb het idee dat hij van deze club is gaan houden. Hij is ook heel betrokken bij onze jeugdopleiding en in het ontwikkelen van spelers. Daardoor hebben we het gevoel dat hij met heel zijn hart bij deze club zit.'

Leeds speelt zoals gezegd zondag nog tegen Derby County en sluit het seizoen woensdag af tegen Charlton Athletic. Veel meer dan de eer staat er niet meer op het spel, maar dat hoeft niemand Bielsa wijs te maken. De focus van El Loco blijft onveranderd, altijd. Pas na woensdag mag het Leeds-bestuur aankloppen met vragen over de toekomst.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.