MotD 13/11/2001: Jong Engeland-Jong Nederland

data-height="60" data-width="120" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/7a36d75c-6dff-471e-9842-ff85a27caeda_image85064070560731064.gif" /> 'Wij moeten in Engeland juist komen, en dat is geen goede uitgangspositie. We moeten met 1-0 winnen of minimaal twee treffers maken.' Bondscoach Mark Wotte was vrijdagavond allesbehalve gelukkig met het 2-2 gelijkspel van zijn Jong Oranje tegen Jong Engeland. Beide ploegen stonden afgelopen vrijdag in de Galgenwaard tegenover elkaar en kwamen niet verder dan een terechte puntendeling. Zo wacht Nederland een zware opgave om zich nog te kunnen kwalificeren voor het Europees kampioenschap van volgend jaar.

Hoe zwaar die taak is, lijkt het best geïllustreerd door de 4-0 nederlaag die Jong Oranje in augustus opliep in Engeland. Bovendien bleek vrijdag dat de selectie van bondscoach Wotte simpelweg kwalitatief minder is dan de spelersgroep van David Platt. Na het wegvallen van de geblesseerde Kevin Hofland, Theo Janssen en Michael Lamey, lijkt alleen Rafael van der Vaart in staat bij het niveau van de Engelsen aan te pikken.

Misschien dat het scoreverloop voor enig zelfvertrouwen kan zorgen. Jong Oranje kwam door een goede eerste helft immers op een 2-0 voorsprong, die ietwat knullig uit handen werd gegeven. Vooral de gelijkmaker zorgde voor gemengde gevoelens. Waar de Engelse bondscoach en pers lovend waren over de solo van David Dunn, bekritiseerden Wotte en de Nederlandse pers het slappe verdedigen. Dunn soleerde van net over de middellijn richting het doel van keeper Jelle ten Rouwelaar, passeerde onderweg vijf tegenstanders en schoot koeltjes binnen. Doelpunt van de Week aldus de BBC. Terwijl Wotte mopperend naar zijn vijf spelers wees waarvan er niet een een tackle had ingezet: 'Op dit niveau mag dat natuurlijk nooit gebeuren.' <i>Andy van der Meyde:<br />Ontbreekt door ziekte</i> Wotte koos in Utrecht voor een afwachtende speelstijl met Andy van der Meyde en Patrick Ax als teruggetrokken buitenspelers. En de coach lijkt niet van plan deze strijdwijze aan te passen. Bovendien verwacht hij dat de Engelsen in de openingsfase het tempo zo hoog zullen opvoeren, dat zijn elftal sowieso in de verdediging wordt gedrongen. Ondanks die terughoudende speelwijze had de Nederlandse defensie in de tweede helft zijn handen vol aan de conditioneel fitter ogende Engelsen. In het Pride Park Stadium zou een defensieve speelstijl een grotere kans op resultaat kunnen leveren, alhoewel die strijdwijze op het eerste oog tegenstrijdig lijkt aan de opgave.

De bezoekers van VI Planet verwachten niet dat Jong Oranje zich in Derby kwalificeert voor het Europees kampioenschap. Van de ruim zevenduizend uitgebrachte stemmen voorspelt slechts 37 procent dat Jong Oranje overleeft. In Engeland schat men de Nederlandse kansen nog lager in. Op de website van de Engelse voetbalbond (FA) denkt slechts vijftien procent van de bezoekers dat Jong Oranje de Engelse leeftijdsgenoten uitschakelt.

De Nederlandse jeugdinternationals denken positiever over hun kansen. 'Het is jammer dat we gelijk speelden, maar ik denk dat we in Engeland niet kansloos zijn. Wij waren beter', vertelt Rafael van der Vaart op de Ajax-site. En ook zijn ploeggenoot en collega-international Andy van der Meyde weigert te doemdenken. 'Toch hebben we een goede kans om ons te kwalificeren.' De rechtsbuiten ontbreekt echter in Derby vanwege ziekte. Wotte riep Edwin de Graaf van RBC Roosendaal op als vervanger. Ali Boussaboun strat dinsdag als vervanger van Van der Meyde. Het meespelen van Jos van Nieuwstadt is nog twijfelachtig.

Bekijk hier al onze video's