Moment suprême voor Memphis: 'Hij is een speler van wereldklasse'

Reacties

Het aanzien van Memphis Depay op de Europese velden stijgt. Niet alleen omdat hij in de EK-kwalificatiereeks voortdurend het verschil maakte voor Oranje, in de Champions League is hij dit seizoen ook uitermate belangrijk voor Olympique Lyon.

Moment suprême voor Memphis: 'Hij is een speler van wereldklasse'
© Pro Shots
Olympique Lyonnais
Olympique Lyonnais
2 - 2
RB Leipzig
RB Leipzig

Memphis had met zes goals en acht assists een groot aandeel in de plaatsing van Nederlands voor het EK en trok die vorm dit seizoen door in het miljardenbal. In de vier duels die de 25-jarige aanvaller meedeed, scoorde hij ook vier keer: de gelijkmaker tegen Zenit Sint-Petersburg (1-1), de openingstreffer op bezoek bij RB Leipzig (0-2), de gelijkmaker op bezoek bij Benfica (2-1) en de 2-0 tegen de Portugezen in eigen huis (3-1).

Het is voor het eerst dat Memphis zich op een dusdanig hoog en constant niveau manifesteert in de Champions League. In zijn eerste seizoen op het allerhoogste podium bleef de teller namens Manchester United op één treffer steken, die hij uitgerekend maakte in Eindhoven tegen PSV, en kon de toen 21-jarige aanvaller uitschakeling in een groep met VfL Wolfsburg, zijn oude club en CSKA Moskou niet voorkomen.

Memphis Depay maakte zijn eerste doelpunt in de Champions League in september 2015 tegen PSV.
© Pro Shots
Memphis Depay maakte zijn eerste doelpunt in de Champions League in september 2015 tegen PSV.

Daarna duurde het drie jaar voordat Memphis weer acte de présence zou geven in het miljardenbal. Afgelopen seizoen had de Oranje-international met één goal en drie assists geen onbelangrijk aandeel in het bereiken van de achtste finale van de Champions League, waarin Barcelona veel te sterk zou blijken. Zo nadrukkelijk als dit seizoen drukte de kersverse aanvoerder van Lyon zijn stempel echter nog niet.

Twee weken terug kon Memphis zijn ploeg niet helpen toen hij het uitduel met Zenit Sint-Petersburg miste door de blessure die hij had opgelopen bij het Nederlands elftal. Prompt verloor de ploeg van trainer Rudi Garcia met 2-0 in Rusland. Inmiddels is de 25-jarige captain weer fit en kan hij Lyon dinsdagavond met een overwinning op het al geplaatste RB Leipzig aan een plek in de achtste finale helpen.

Podcast over Memphis: 'Moodswings in het vliegtuig richting Oranje'

In oktober bleek al dat de prestaties van Memphis in Duitsland niet onopgemerkt voorbij gaan, toen Leipzig-trainer Julian Nagelsmann lovend was over zijn kwaliteiten. Dit keer gaf aanvoerder Diego Demme hoog op over de aanvalsleider van Lyon en Oranje. 'Memphis Depay is een speler van wereldklasse, we moeten hem in de gaten houden. Hij mag geen enkele ruimte krijgen om zijn kwaliteiten te ontplooien.'

Leipzig ondervond dat in het heenduel op Duitse bodem ook al, toen Memphis dus één keer scoorde en Lyon aan een belangrijke overwining hielp. Inmiddels staat zijn teller inclusief zijn zeven goals in de Ligue 1 in totaal op elf treffers in alle competities en heeft hij zijn productie van vorig seizoen (twaalf goals in 47 duels) al bijna geëvenaard, terwijl het huidige seizoen nog niet eens halverwege is.

Positie
Dat trainer Garcia hem in tegenstelling tot bondscoach Ronald Koeman op verschillende posities neerzet, heeft geen invloed op zijn rendement. De laatste wedstrijd tegen Nîmes stond Memphis bijvoorbeeld weer op 10, terwijl hij het seizoen begon als linksbuiten en later naar de spits verhuisde. 'Ik voel me erg goed en kan nog steeds belangrijk zijn voor het team door kansen te creëren. Het maakt me niet uit waar ik sta.'

Dat zei Memphis althans toen hij maandag het woord nam op de persconferentie als aanvoerder van Lyon. Die woorden kan hij vanavond onderstrepen met wéér een treffer in de Champions League, met als doel een plek bij de elite van Europa. 'We verdienen die plek', zei Memphis over de avond waarop het moet gebeuren. 'Dit is een perfect moment om te laten zien hoe goed we zijn. Deze kans moeten we grijpen.'

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep G UEFA Champions League 2019/2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
RB Leipzig
6
3
2
1
10-8
+2
11
2
Olympique Lyonnais
6
2
2
2
9-8
+1
8
3
Benfica
6
2
1
3
10-11
-1
7
4
Zenit Sint-Petersburg
6
2
1
3
7-9
-2
7
* Actueel tot en met 29 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer UEFA Champions League
Meer over UEFA Champions League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.