Mogelijke Oranje-opponent Kroatië steekt in grootse vorm: 'Fabelachtig'

Reacties

Kroatië leeft met veel vertrouwen toe naar het komende WK in Qatar. Zowel bondscoach Zlatko Dalic als de Kroatische media prijst de vechtlust en de kwaliteit van het elftal na de 1-3 zege op Oostenrijk in de Nations League. Door de overwinning plaatste Kroatië zich voor de Final Four, waarin Nederland één van de mogelijke opponenten is.

Mogelijke Oranje-opponent Kroatië steekt in grootse vorm: 'Fabelachtig'
Oostenrijk
Oostenrijk
1 - 3
Kroatië
Kroatië

De Kroaten wonnen zondagavond overtuigend van Oostenrijk in Groep 1 van Divisie A. Aanvoerder Luka Modric maakte de 0-1 in Wenen, waarna Marko Livaja en Dejan Lovren na de gelijkmaker van Christoph Baumgartner voor de 1-3 zege zorgden. In diezelfde poule eindigde Denemarken - Frankrijk in 2-0.

Fabelachtig
De Kroatische krant INDEX HR spreekt van een 'fabelachtig scenario' voor Kroatië. 'Tot een paar maanden geleden hield niemand hier rekening mee', aldus het nieuwsblad. Volgens de krant is de eerste plaats een knappe prestatie in een groep met Denemarken en Frankrijk. Waar Kroatië op het WK 2018 met 4-2 van Frankrijk verloor in de finale, eindigde het nu met liefst acht punten meer dan de Fransen in de poule.

Verder spreekt de krant van een 'succesvolle repetitie' richting het WK van komende winter. De nieuwssite net.hr rept over een 'fantastisch Kroatië'. Ook in de Oostenrijkse media klinkt lof over de Kroaten, vooral Modric wordt geprezen. 'Hij streelt de bal, zelfs in zijn 154ste optreden voor het nationale elftal', schrijft Der Standard.

Modric zelf is ook positief gestemd. 'We hebben een goed team dat vecht voor elkaar', aldus de captain van Kroatië tegenover de krant. Wel roept hij op om 'stevig op de grond te blijven staan'. 'We moeten niet te euforisch worden', stelt de 37-jarige Modric. Ook bondscoach Dalic toont zich meer dan tevreden. 'De Oostenrijkers bezorgden ons veel problemen, maar we staken er onze maximale energie en moeite in.'

Critici
Verdediger Lovren is niet alleen tevreden met het optreden van zijn ploeg, maar ook met zijn eigen spel. De mandekker van Zenit Sint-Petersburg kreeg de laatste tijd vanuit een aantal hoeken kritiek en besloot zich hier tegen uit te spreken. 'Ik geloof nog steeds in mezelf. Als ik het gevoel heb dat ik de nationale ploeg niet meer kan helpen, dan is het moment daar om afscheid te nemen. Ik hoop dat ik de critici even de mond heb gesnoerd', aldus de 33-jarige verdediger.

De eerste groepswedstrijd van Kroatië op het WK is op 23 november tegen Marokko. De andere tegenstanders in groep F zijn België en Canada. De Final Four van de Nations League vindt van 14 tot en met 18 juni plaats met mogelijk dus Oranje als tegenstander. De andere twee finalisten zijn na dinsdag bekend. Het toernooi wordt afgewerkt in Nederland.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 1 UEFA Nations League 2022/2023

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Kroatië
6
4
1
1
8-6
+2
13
2
Denemarken
6
4
0
2
9-5
+4
12
3
Frankrijk
6
1
2
3
5-7
-2
5
4
Oostenrijk
6
1
1
4
6-10
-4
4
* Actueel tot en met 2 apr. 2024

Lees hier alles over de Final Four van de Nations League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Kroatië
Meer over Kroatië
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.