Missers Jackson komen Chelsea duur te staan: Man City naar FA Cup-finale

Manchester City heeft zaterdagavond net als vorig jaar de finale van de FA Cup bereikt. Tegenstander Chelsea kreeg de grote kansen, maar de bekerhouder sloeg vlak voor tijd toe via uitgerekend Bernardo Silva. De Portugees was doordeweeks nog de gebeten hond na de Champions League-uitschakeling van Man City.

Manchester City
1 - 0
Chelsea
Chelsea

Na een week waarin de FA Cup de meest besproken competitie in Engeland was, stonden Man City en Chelsea tegenover elkaar op Wembley. Deze topclubs waren bijzonder verheugd met het besluit van de Engelse bond om vanaf volgend seizoen de replays in het belangrijkste bekertoernooi te schrappen. Er kwam erg veel weerstand, met name van clubs buiten de Premier League.

In de huidige opzet van de FA Cup wordt niet met replays gewerkt in de halve finales en dus leek het uit te draaien op een verlenging. In 85 minuten werd er namelijk niet gescoord, waar vooral Chelsea van zal balen. De club kreeg bijzonder veel kansen en overliep de defensie met daarin de teruggekeerde Nathan Aké, maar kon keeper Stefan Ortega niet verschalken.

Met name Nicolas Jackson was daar schuldig aan. De van Villarreal overgekomen spits kreeg vier grote kansen om de wedstrijd open te breken. In de eerste helft schoot hij slap in en treuzelde hij bij een één-op-één-situatie, vlak na rust stuitte hij tweemaal in een paar seconden op Ortega. Tussen de kansen van Chelsea door stelde Man City teleur. Zonder Erling Haaland was het Phil Foden die wat kansen kreeg, maar wel op ruime afstand van het Chelsea-doel.

Door een blessure was Erling Haaland niet inzetbaar voor Manchester City-manager Pep Guardiola.

Zo leek Man City voor de tweede keer binnen vier dagen dertig minuten langer door te moeten gaan via een verlenging. Doordeweeks was de bekerhouder na strafschoppen uitgeschakeld in de Champions League door Real Madrid. Silva werd vanwege zijn gemiste strafschop flink aangepakt door de Engelse pers. De Portugees schoot de bal namelijk zachtjes door het midden, recht in de handen van Real Madrid-keeper Andriy Lunin.

De belangen in de FA Cup zijn natuurlijk een stuk minder groot, maar Silva kreeg vlak voor tijd wel gedeeltelijk sportieve revanche. Na goed doorzetten van Kevin De Bruyne kreeg hij de bal bij de tweede paal, om daar vijf minuten voor tijd binnen te werken voor de enige treffer van de wedstrijd.

Zo houdt Man City zicht op het prolongeren van de FA Cup. 25 mei staat de finale op Wembley in de agenda, mogelijk wordt het een herhaling van de eindstrijd van vorig jaar. De andere halve finale gaat tussen Coventry City en Manchester United, het team van manager Erik ten Hag bereikte vorig jaar ook de finale. Man City zegevierde door twee goals van Ilkay Gündogan (2-1).