Milan wil nóg meer van Zlatan: waarom topspelers steeds langer door kunnen

Reacties

AC Milan-directeur Ivan Gazidis heeft de wens uitgesproken het contract van Zlatan Ibrahimovic te verlengen. Tot zijn hoeveelste kan de 39-jarige Zweed nog mee op topniveau? In een recent gesprek met VI sprak de medisch specialist Lieven Maesschalck de verwachting uit dat meer en meer topspelers hun carrières gaan verlengen.

Milan wil nóg meer van Zlatan: waarom topspelers steeds langer door kunnen
© Pro Shots

Vanzelfsprekend is Ibrahimovic in deze fase van zijn carrière als aanvaller wat minder bewegelijk dan voorheen, maar van een groot verval is allerminst sprake. Sterker, de routinier presteert ook dit seizoen weergaloos bij de huidige koploper van de Serie A. Ibrahimovic staat na elf competitiewedstrijden al op veertien goals.

Nu de zomer langzaam maar zeker dichterbij komt, wordt steeds meer gesproken over een nieuw contract voor Ibrahimovic. Zijn huidige verbintenis loopt aan het einde van het seizoen af. Tegenover Sky Sport Italia ging Gazidis in op de plannen voor volgend seizoen. Is Ibrahimovic er dan nog steeds bij? 'Waarom niet? Hij is de uitzondering op alle regels, hij is volstrekt uniek. Milan wakkert als club bij hem op een speciale manier het vuur aan', aldus de beleidsbepaler.

Milan heeft een rijke geschiedenis als het gaat om succesvol zijn met routiniers. Denk maar terug aan begin deze eeuw. In 2007 wonnen de Rossoneri nog de Champions League met een elftal dat een gemiddelde leeftijd van 31 jaar had. Het geheim toen was het Milan Lab, waarin Maesschalck als topfysiotherapeut een rol speelde. De 57-jarige Belg is tegenwoordig onder meer werkzaam bij de Belgische nationale ploeg. We spraken hem eind januari uitgebreid over het Milan Lab, maar ook over het succes van dertigers als Sergio Ramos, Karim Benzema, Cristiano Ronaldo én Ibrahimovic.

Volgens Maesschalck heeft het Milan Lab met preventieve geneeskunde in de top van het voetbal ogen geopend, waarna gedeeltes van de aanpak zijn gekopieerd en geëvolueerd. Door ontzettend veel te meten, probeerden de medici bij Milan blessures vóór te zijn. 'Niet alles draait daarbij om data, het gaat erom hoe je de data interpreteert. Het algehele prestatieniveau in het voetbal is omhooggegaan en er wordt meer en meer gemeten, maar spelers blijven heel zwaar belast door de samenstelling van de voetbalkalender. Nu wordt bijvoorbeeld veel werk gemaakt van het optimaliseren van de cognitieve prestaties. Specialisten zoeken naar de kleine procenten om het verschil te maken. Bij Milan gebeurde dat bijna twintig jaar geleden al. Ik heb het niet per se over fitness, maar over performance. Hoe moet je lichaam zijn om de taken optimaal te kunnen uitvoeren?'

Maesschalck denkt dat door de betere begeleiding en meer individualisatie spelers bij tal van topclubs tot latere leeftijd op topniveau kunnen blijven. Hij twijfelt daar niet aan: 'Er is alleen één voorwaarde: je kunt meten wat je wilt en trainen wat je wilt, maar een topatleet maakt zichzelf. Je kunt handreikingen doen en suggesties geven, maar het succes hangt uiteindelijk af van de sporter zelf. Hij moet het zelf effectief gaan toepassen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.