Met de complimenten van Klopp: de veelbelovende wintertitel van Dortmund

Reacties

Voor het eerst sinds 2010 ging de wintertitel in de Bundesliga niet naar Bayern München. Net als acht jaar geleden is het Borussia Dortmund dat zich in Duitsland Herbstmeister mag noemen. En dat terwijl er nog twee speelronden op het programma staan voordat het winterstop is.

Met de complimenten van Klopp: de veelbelovende wintertitel van Dortmund

Het heeft alles te maken met de sportieve crisis waarmee Bayern München pas de laatste weken heeft afgerekend. Wie naar de resultaten van Dortmund kijkt stelt vast dat het bovenal de eigen verdienste is dat de ploeg van trainer Lucien Favre momenteel negen punten los staat van de concurrentie en de overwinningen aan elkaar rijgt. De geweldige balans na vijftien duels spreekt boekdelen: twaalf zeges, drie gelijke spelen en geen enkele nederlaag. Doelcijfers: 41-15.

Waar voetbalminnend Duitsland begin dit seizoen na de pikstart van Bayern nog blind uitging van de zevende opeenvolgende titel van Der Rekordmeister en er alweer stemmen opgingen dat de Beierse grootmacht zijn eigen competitie speelde, is de kans levensgroot dat de titel eindelijk weer eens naar een andere club gaat. Het zou voor het eerst sinds 2012 zijn, toen Dortmund onder het bewind van trainer Jürgen Klopp voor het tweede jaar op rij het veel rijkere Bayern aftroefde in de titelstrijd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Klopp vertrok in 2015 naar Liverpool, maar nam de moeite om zich tegenover Kicker lovend uit te laten over de gang van zaken bij zijn oude club. 'Ik verheug me enorm over de ontwikkeling bij Borussia Dortmund. In een fase waarin het noodzakelijk was om op sportief vlak te consolideren hebben Aki (Hans-Joachim, red.) Watzke en Michael Zorc veel goede beslissingen genomen en met het vastleggen van jonge spelers laten zien hoe jij op deze idiote transfermarkt moet handelen.'

Het doet Klopp, die met Liverpool in de Champions League uitgerekend op Bayern stuit, goed. 'Het frisse en levendige imago dat BVB momenteel heeft, kon niet positiever. De combinatie van de kracht van de club en het stadion, de kwaliteit van de trainer, de power van de ploeg en de sluwe directie hebben ervoor gezorgd dat BVB staat waar het nu staat. Ik weet dat de wintertitel geen schaal oplevert of zoiets, maar met de ontwikkeling in Dortmund gaat honderd procent de goede kant op.'

In Duitsland wordt de vergelijking met de succesploeg van Klopp, die in 2013 ook nog de Champions League-finale haalde maar die wel verloor van Bayern, inmiddels gemaakt. Zo is Favre hard op weg het clubrecord van zijn roemruchte voorganger uit het seizoen 2011/12 te evenaren: acht zeges op rij in de Bundesliga. De teller staat momenteel op zes, met de uitwedstrijd van Fortuna Düsseldorf en de thuiswedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach nog voor de boeg in 2018.

Het elftal van Borussia Dortmund dat in 2010 winterkampioen werd en uiteindelijk ook de landstitel won. Staand (vanaf links): Marcel Schmelzer, Mats Hummels, Lukasz Piszczek, Neven Subotic, Sven Bender en Roman Weidenfeller. Gehurkt: Nuri Sahin, Mario Götze, Jakub Blaszczykowski, Shinji Kagawa en Lucas Barrios.
Het elftal van Borussia Dortmund dat in 2010 winterkampioen werd en uiteindelijk ook de landstitel won. Staand (vanaf links): Marcel Schmelzer, Mats Hummels, Lukasz Piszczek, Neven Subotic, Sven Bender en Roman Weidenfeller. Gehurkt: Nuri Sahin, Mario Götze, Jakub Blaszczykowski, Shinji Kagawa en Lucas Barrios.

Duitse media zien meer overeenkomsten. Los van het feit dat er met Marcel Schmelzer, Lukas Piszczek, Shinji Kagawa en Mario Götze vier spelers van de huidige ploeg er ook al bij waren toen in 2010 de laatste wintertitel werd heroverd, bulk(t)en beide elftallen van het talent. Toen veroverden Mats Hummels (21), Neven Subotic (21), Nuri Sahin (22), Kagawa (21) en Götze (18) de wereld, nu maken Daniel Akanji (23), Jadon Sancho (18), Christian Pulisic (18) en Achraf Hakimi (20) naam.

Bovenal heeft Favre net als Klopp in 2010 een sterke as geformeerd. De vanuit China naar Europa teruggehaalde Axel Witsel wordt gezien als de belangrijkste versterking, maar ook zijn Deense partner op het middenveld Thomas Delaney en de Spaanse doelpuntenmachine Paco Alcácer, die de rol als goalgetter vertolkt die in 2010 was weggelegd voor de Zuid-Amerikaan Lucas Barrios en zijn – toen nog – stand-in Robert Lewandowski, zijn belangrijke krachten in het elftal van de 61-jarige Zwitser.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

En dan is er natuurlijk nog de wederopstanding van Marco Reus. De 29-jarige captain werd de laatste twee seizoenen veelvuldig geplaagd door blessureleed, maar is nu weer helemaal terug op zijn oude hoge niveau. Met tien goals en vijf assists heeft de nummer 10 een enorm aandeel in de huidige koppositie en kan hij zichzelf belonen voor het verlengen van zijn contract tot medio 2023, waarmee hij eerder dit jaar trouw bleef aan Dortmund in plaats van bijvoorbeeld naar Bayern te verkassen.

Daarmee maakte Reus zich mateloos populair bij de aanhang. Die populariteit zal tot ongekende hoogten stijgen als hij in mei de schaal omhoog kan torsen. De voortekenen zijn goed – de drie voorgaande keren werd BVB altijd kampioen als het Herbstmeister was – maar Favre waakt voor euforie. 'De wintertitel betekent niet veel. We denken van wedstrijd tot wedstrijd, blijven bij onze filosofie.' Doordenderen in Düsseldorf, dat is het devies. Klopp zal het ongetwijfeld goedkeuren.

Fortuna Düsseldorf
Fortuna Düsseldorf
2 - 1
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.