Robert Lewandowski, de levensverzekering van Bayern München

Reacties

De wederopstanding van Bayern München loopt parallel aan de bloedvorm van Robert Lewandowski (30). Niemand in de grote competities scoort zoveel als de Poolse aanvaller, die zaterdag weer trefzeker was tegen Hannover 96 (0-4).

Robert Lewandowski, de levensverzekering van Bayern München

Het is een eenzaam beroep, spits zijn. Lewandowski voelde zich dit seizoen geïsoleerd tijdens de nederlagen van Bayern, dat de laatste weken het gat van negen punten met Borussia Dortmund probeert te herstellen. Afgezien van de wedstrijd tegen de koploper (3-2 voor Dortmund) wint Bayern elk duel waarin Lewandowski trefzeker is.

Hoewel Lewandowski dus ook tijdens de dip van Bayern het net vond, zit hij nu beter in zijn vel. De dertigjarige spits is niet meer moederziel alleen in het strafschopgebied. Thomas Müller sluit aan bij de spits in het 4-2-3-1-systeem waarop Bayern is overgestapt. 'We hebben dit intern besproken. We doen het nu beter, ook met dank aan Thomas', zei Lewandowski deze week tegen Bild. 'Het is beter als iemand dicht bij me speelt in de aanval. Met Thomas dicht bij me is het makkelijker, dat helpt me veel. We vullen elkaar goed aan.'

Met Müller als bliksemafleider scoorde Lewandowski in zijn laatste drie Champions League-wedstrijden telkens twee keer. Zo ook in Amsterdam, waar hij Matthijs de Ligt woensdag verraste na een afgeslagen corner. Op het moment dat Serge Gnabry de bal ontving, stonden Müller én Lewandowski beiden op scherp. De Ligt schrok, stapte terug en zag Lewandowski koel afronden.

Bayern draait beter de laatste weken, maar leunt vooral op Lewandowski. Ter illustratie: de spits kent geen gelijken in Europa. 22 goals in 22 officiële duels zijn ongeëvenaarde statistieken. De teller staat nu op 173 goals in 217 wedstrijden voor Bayern München, dat in het voorjaar nog een transferverzoek ontving van de ontevreden Lewandowski.

'In april, mei leek ineens iedereen zich tegen mij gekeerd te hebben. Ik vond dat de club mij niet in bescherming nam, ik voelde me in de steek gelaten', zei de dertigjarige spits daarover. 'Mijn hart ligt nu weer bij Bayern. Ik heb ook gemerkt hoe graag de fans willen dat ik blijf.'

De aanhang weet ook: als de machine hapert en de productie opdroogt, dan vallen zelfs topclubs terug op spelers van extreme klasse. Zoals Lewandowski. Niko Kovac omschreef zijn spits deze week terecht als 'onze levensverzekering'. Al had de trainer ook kunnen zeggen: 'mijn levensverzekering'.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.